Agenţilor economici din R. Moldova nu le va fi compensat tariful la gaz. Sergiu Gaibu: Îl vor include în preţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
euro gaz bani flacara aragaz contor gaze germania foto shutterstock

Guvernul nu planifică, deocamdată, compensaţii ale tarifului la gazele naturale pentru agenţii economici. Ministrul economiei spune că acesta se va reflecta în preţul produselor, iar statul va veni cu măsuri de sprijin destinate populaţiei.

În timpul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru”, Sergiu Gaibu a menţionat că pentru antreprenori Guvernul pregăteşte programe de sprijin care-i vor ajuta să-şi modernizeze echipamentele şi să obţină o eficienţă energetică sporită, notează IPN.

Programul de compensare a facturii la gazele naturale, anunţat recent de Guvern, vizează doar consumatorii casnici. Agenţilor economici nu le va fi compensat tariful la gaz, spune ministrul economiei. Sergiu Gaibu recunoaşte că acest lucru va contribui la noi majorări de preţuri.

„Agenţii economici care folosesc gaz în procesul de producere îl includ în preţ, povara cade tot pe cetăţeni, de aceea programele de asistenţă sunt focusate pe cetăţeni. Principala direcţie de intervenţie este suportul cetăţenilor şi, în special, al categoriilor vulnerabile. Cea mai bună soluţie pentru agenţii economici este să susţinem programele de retehnologizare, instalaţii de regenerabile, astfel încât să crească independenţa lor energetică şi să le micşoreze factura. Principalul instrument ce poate fi utilizat este retehnologizarea, fiindcă să compensezi preţul la nesfârşit este imposibil. Nicio economie nu susţine acest lucru. Este imposibil să dezvolţi o societate pe un astfel de mecanism”, a spus Sergiu Gaibu în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

De asemenea, ministrul spune că, în eventualitatea în care Gazprom va sista complet livrările de gaze naturale pentru Republica Moldova, riscul ca ţara să se confrunte cu o penurie de produse este minim. Sergiu Gaibu spune că marii producători dispun de surse alternative, iar în situaţii excepţionale produsele moldoveneşti lipsă pot fi înlocuite cu produse de import.

„Din toţi agenţii economici, 2/3 consumă energie electrică. Consumatorii casnici au un consum mai mare de gaze, depind mai mult de gazele naturale decât agenţii economici. Consumul de gaz este concentrat la o serie de producători destul de mari, care au alternative. Fie e vorba de păcură, şi ei deja achiziţionează păcura. Fie de cărbune, dar mai puţin. Ei au surse alternative de alimentare. În privinţa produselor, noi depindem mult de importuri, dacă anumite lucruri se opresc la noi, ele pot fi compensate prin importuri. Dar noi ne vom strădui să menţinem funcţionarea maximă a nodurilor critice din economie”, a mai spus Sergiu Gaibu.

Ieri a intrat în vigoare noul tarif la gazele naturale, după ce decizia ANRE a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, tariful pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, este de 22,99 lei.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite