Afacerile lui Vlad Plahotniuc sub lupa justiţiei din Cipru şi Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Plahotniuc susţine că e victima unei campanii murdare
Vlad Plahotniuc susţine că e victima unei campanii murdare

Prim-vicepreşedintele Parlamentului este acuzat că ar fi beneficiarul unor firme implicate în atacurile raider din ultimii doi ani la Victoriabank şi alte instituţii financiare

Milionarul Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedintele Legislativului, figurează în dosare judiciare în Marea Britanie şi în Cipru. Potrivit unui document făcut public de Jurnal TV, Plahotniuc a fost citat anul trecut de o instanţă din Cipru pentru a da explicaţii pe marginea unor tranzacţii cu 4,16% din acţiunile Victoriabank, ce figurau anul trecut pe numele firmei Tomdal Limited şi care din martie 2012, în baza unei ordonanţe judecătoreşti, au fost transmise firmei ruseşti Ţik Invest.

În urma atacurilor raider Victor şi Viorel Ţopa au rămas fără 35% din acţiunile Victoriabank

Avocaţii demnitarului moldovean au scris instanţei din Cipru că „prim-vicepreşedintele Parlamentului este al doilea în rândul demnitarilor de stat al Republicii Moldova şi se bucură de imunitate".

În acelaşi timp, la 5 aprilie 2012, Comisia Naţională pentru Piaţa Financiară a sancţionat conducerea firmei Registru-Corect (ţine registrul acţionarilor Victoriabank), pentru că a încălcat legea, înregistrând transferul dreptului de proprietate asupra acestor acţiuni, fără acordul Băncii Naţionale.

„Campanie regizată"

„Nu există niciun dosar în Cipru. Documentele transmise presei de fraţii Ţopa fac parte dintr-o campanie murdară", a declarat Diana Danu, consilierul pentru presă al prim-vicepreşedintelui Parlamentului. „Vom reveni cu documente oficiale ce demonstrează că atacurile din ultima perioadă ale grupului Ţopa-Mocanu, împreună cu politicienii care se asociază cu ei, sunt doar o campanie regizată", a mai spus consiliera lui Plahotniuc.

Anterior, Înalta Curte de Justiție din Londra a obligat mai multe companii care au fost sau mai sunt acţionari la Victoriabank, Banca de Economii şi compania Asito să dezvăluie detalii despre identitatea celor care au intrat ilegal în posesia acţiunilor prin atacuri de tip raider. Din documentele prezentate, rezultă că la majoritatea firmelor implicate în tranzacţii cu acţiunile Victoriabank beneficiar este Vlad Plahotniuc.

"Viorel şi Victor Ţopa trebui să fie daţi pe mâna justiţiei"

Viorel Morari, şef-interimar al Procuraturii Antocorupţie, a spus că instituţia nu dispune de date, dar a precizat că firmele respective nu figurează în dosarul atacurilor raider din Moldova.
„Mai întâi Viorel şi Victor Ţopa trebui să fie daţi pe mâna justiţiei ", a fost reacţia lui Victor Popa, preşedintele Comisiei juridice din Parlament. „Până nu va exista o decizie a unei instanţe de judecată în care să fie condamnat Vlad Plahotniuc, nu putem vorbi despre vinovăţia lui", mai adăugat juristul.


"Până nu va exista o decizie a unei instanţe de judecată în care să fie condamnat Vlad Plahotniuc, nu putem vorbi despre vinovăţia lui".
Victor Popa, Preşedintele Comisiei juridice din Parlament.

Printre acţionari băncilor moldoveneşti ar putea fi şi criminali

Plahotniuc, încă un dosar penal, în Cipru? „Este o campanie murdară împotriva mea", spune politicianul afacerist

Vlad Plahotniuc, demascat la Londra şi anchetat la Chişinău?

Milionarul Viorel Ţopa, primul fost şef de bancă din Republica Moldova osândit la închisoare

Omul de afaceri Victor Ţopa CONDAMNAT la 10 ani de închisoare pentru şantaj şi este dat în urmărire generală

Victor Țopa cere azil politic în UE și-și caută dreptatea la CEDO

Ce-a mai rămas după atacurile raider din Republica Moldova: multe întrebări şi coincidențe

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite