Achiziţiile publice din Republica Moldova, desfăşurate cu încălcări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile încercă să ascundă de presă accesul la contractele de achiziţii. FOTO: coindesk.com
Autorităţile încercă să ascundă de presă accesul la contractele de achiziţii. FOTO: coindesk.com

Unele instituţii din ţară aleg proceduri netransparente pentru organizarea  achiziţiilor  publice sau divizează contractele în unele cu valoare mai mică pentru a evita organizarea licitaţiilor. Totodată, multe contracte de achiziţii sunt aplicate cu încălcări, iar nimeni nu este pedepsit pentru aceasta, sunt concluziile unui raport de monitorizare a achiziţiilor publice realizat de AGER şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM).

Potrivit Olesei Stamate, preşedintele Asociaţiei pentru o Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER), printre cele mai frecvente încălcări depistate de echipa de monitorizare se numără neplanificarea achiziţiilor publice sau planificarea necorespunzătoare a acestora. Totodată, au fost înregistrate mai multe cazuri când dosarele de achiziţii erau completate incorect sau erau păstrate în condiţii inadecvate. Au fost depistate mai multe probleme şi la formularea şi descrierea sarcinii în invitaţia de participare la licitaţie. În acelaşi timp, unele autorităţi contractante au aplicat în mod selectiv sau discriminatoriu criteriile de calificare pentru operatorii economici.

Refuzuri şi interpretări din partea autorităţilor

Olesea Stamate a mai menţionat că prima etapă de monitorizare a achiziţiilor publice s-a desfăşurat destul de anevoios. „Câteva autorităţi dintre cele monitorizate la nivel local şi majoritatea dintre cele de nivel central au refuzat să ofere acces organizaţiilor implicate în proiect la datele din dosarele de achiziţii. Fiecare a invocat motive diferite, intrerpetând în modul său prevederile legale”, a menţionat preşedintele AGER în cadrul evenimentului de lansare a raportului de monitorizare petrecut la Chişinău.

Astfel, Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru nu a răspuns la scrisoarea prin care membrii echipei de monitorizare au solicitat accesul la informaţiile despre achiziţiile publice. La rândul său, întreprinderea de Stat „Calea Ferată”, deşi a oferit tardiv un răspuns pozitiv, ulterior a refuzat accesul la dosarul solicitat, sub pretextul că acesta este unul problematic. Alte câteva instituţii, printre care Banca Naţională a Moldovei şi Cancelaria de Stat, au refuzat să ofere acces la dosare, invocând secretul comercial sau confidenţialitatea informaţiilor, precum şi faptul că legea nu îi obligă să asigure accesul la acest gen de informaţii.

Partide finanţate din contracte cu statul

Refuzuri de acces la informaţie s-au atestat şi la nivel local unde consiliile raionale şi alte autorităţi ale statului nu au oferit informaţii despre modul în care sunt cheltuiţi banii publici.

Cornelia Cozonac, preşedinta CIJM, a prezentat câteva investigaţii jurnalistice pe cazuri problematice, scheme de corupţie, conflicte de interese şi alte ilegalităţi depistate în procesul de achiziţii publice. Una dintre anchetele realizate în ultima perioadă se referă la finanţarea partidelor politice prin intermediul achiziţiilor publice. Astfel, reporterii CIJM au demonstrat că angajaţi ai firmelor, care au câştigat contracte mari cu statul în ultimii ani au finanţat campania electorală a partidelor politice în scrutinul local din iunie 2015, la fel ca şi cea din alegerile parlamentare din noiembrie 2014. „Unele dintre aceste companii au obţinut contracte chiar în toiul campaniei electorale”, a menţionat Cornelia Cozonac.

Bani aruncaţi pe lucruri inutile

Un alt material realizat de echipa CIJM se referă la un caz de încălcare a legislaţiei cu privire la achiziţiile publice de către autorităţile din Taraclia. Consiliul raional a decis să aloce un milion de lei pentru ca în toate şcolile să fie instalate generatoare de căldură. În loc să organizeze o licitaţie la nivel de raion, consiliul a fragmentat suma, împărţind-o între toate şcolile. Astfel, banii au fost cheltuiţi în lipsa unei licitaţii, mijloacele financiare ajungând pe conturile a două firme din raion. Mai mult, unii directori de la Taraclia afirmau că şcolile nici nu aveau nevoie de astfel de utilaje, mai ales că nimeni nu a calculat eficienţa acestora şi nu a demonstrat inofensivitatea pentru sănătatea elevilor.

Monitorizarea achiziţiilor publice s-a desfăşurat în lunile iulie-noiembrie 2015 şi a inclus 30 de autorităţi contractante din ţară, la nivel central, raional şi local. În această perioadă echipa de monitorizare a analizat circa 200 de contracte de achiziţii.

Monitorizarea achiziţiilor publice a fost elaborată în cadrul proiectului „Banii Publici sunt şi Banii Mei”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat de organizaţia internaţională National Endowment for Democracy.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite