A fost votată noua strategie de securitate a Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhiva
Foto arhiva

Marţi, 21 iunie, Consiliul Suprem de Securitate a votat noua strategie de securitate a ţării. Aceasta prevede soluţii petru mai multe probleme, una dintre ele fiind pe problematica conflictului din stânga Nistrului.

Alte domenii ce sunt acoperite de strategia de securitate se referă la protecţia mediului şi lupta împotriva propagandei. 

Secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Alexei Barbăneagră, a declarat că la elaborarea documentului au participat toate ministerele şi departamentele, inclusiv şi societatea civilă.

„Este important că, pentru prima dată, au participat şi savanţii în mod plenar. Obiectivele principale sunt buna guvernare, crearea unui stat bazat pe drept, lupta împotriva corupţiei, problema transnistreană, securitatea financiar-bancară şi altele”, a mai adăugat Barbăneagră.


Preşedintele Comisiei parlamentare securitate şi ordine publică, Veaceslav Untilă, a subliniat importanţa adoptării acestei strategii, în contextul regional. 

„Mai avem o lună de muncă în Parlament şi ne dorim să o adoptăm, ca ea să fie inclusă în buget, iar de la 1 ianuarie 2017 să o punem în aplicare. Prevede mai multe domenii, de la militar la informaţional şi chiar ceea ce ţine de starea mediului. A fost adoptată unanim în cadrul Consiliului Suprem de Securitate”, a subliniat deputatul.


Untilă a mai spus că autorii proiectului au solicitat ca deputaţii să caute resurse energetice de alternativă, în aşa fel, ca Moldova să nu fie dependentă de o singură sursă.

„Avem nevoie şi de securitate informaţională, o să încercăm să nu închidem televiziuni sau emisiuni, dar să facem astfel, ca spaţiul informaţional din Moldova să se dezvolte, ca propaganda să nu-şi atingă scopul, a încheiat Veaceslav Untilă.

Proiectul noii strategii de securitate urmează să fie dezbătut şi supus votului în Parlament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite