A crescut numărul infracţiunilor deosebit de grave înregistrate în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2015 s-a majorat numărul pungăşiilor şi cazurilor de escrocherie. FOTO Adevărul
În 2015 s-a majorat numărul pungăşiilor şi cazurilor de escrocherie. FOTO Adevărul

În Republica Moldova au fost înregistrate 39.782 infracţiuni în decursul anului 2015, cu 4,8% mai puţine decât în 2014, atunci când au fost luate la evidenţă 41.786 de infracţiuni, informează Procuratura Generală.

S-a micşorat numărul încălcărilor mai puţin grave, cu 1.394 de cazuri, dar a crescut numărul crimelor excepţional de grave cu 39 de cazuri. Totodată, numărul infracţiunilor deosebit de grave a crescut cu 11 cazuri, iar numărul celor grave cu şase cazuri. Totodată, în anul 2015, s-a majorat numărul pungăşiilor, escrocheriilor, accidentelor rutiere, infracţiunilor economice, banditismului, păstrarea ilegală de arme şi alte încălcări ale legii.

În schimb, numărul infracţiunilor îndreptate împotriva familiei şi minorilor, furturile şi tâlhăriile au scăzut. Astfel, numărul violurillor s-a micşorat cu 49 de cazuri, vătămările corporale cu 68 de cazuri, iar infracţiunile privind circulaţia ilegală au scăzut cu 97 de cazuri. 

Unde s-au înregistrat cele mai puţine infracţiuni

Per ansamblu, s-a atestat o diminuare a nivelului criminalităţii în majoritatea unităţilor administrativ-teritoriale,cele mai multe fiind înregistrate în capitală. Cele mai puţine infracţiuni în anul 2015 au fost fixate în raioanele: Criuleni, Drochia, Căuşeni, Cahul, Briceni, Teleneşti, Ocniţa, Călăraşi, Rezina, Şoldăneşti, Basarabeasca şi Ştefan Vodă. 

Potrivit studiului efectuat de procurori, dinamica criminalităţii este influenţată de factori de ordin legislativ, instituţional, economico-financiar şi social, fiind condiţionată inclusiv de nivelul scăzut de trai şi vulnerabilitatea unor categorii de cetăţeni, lipsa surselor de venit permanent, salarizarea precară, rata înaltă a şomajului, lăsarea copiilor fără supraveghere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite