728 de monede şi 2 sculpturi confiscate confiscate la vamă au ajuns la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 728 de monede şi 2 sculpturi confiscate de către Serviciul Vamal în ianuarie anul curent, la postul vamal Cahul-Oancea, reprezintă valori istorice autentice. Acestea au provenienţă antică, fiind şi foarte scumpe. Tezaurul a fost transmis Muzeului Naţional de Istorie.

Serviciul Vamal informează că doctorii în istorie şi cercetătorii ştiinţifici ai Muzeului Naţional de Istorie au descoperit că monedele corespund caracteristicilor din cataloagele de numismatică. Mostrele de monede antice reprezintă piese produse de mai multe state elenistice. Un alt lot de monede,  ale Imperiului Roman, sunt emisiuni medievale. Valoarea lor se estimează la sute de mii lei.

Cât ţine de sculpturi, una din ele datează din anii 2800-2400 înaintea erei noastre, anunţă IPN. Astfel de sculpturi se întâlnesc foarte rar, dar pot fi văzute în arealul monumentelor istorice ale Mesopotaniei Antice. Cea de-a doua sculptură, îl reprezintă pe Împăratul roman Octavianus Augustus. Aceste piese sunt expuse spre vânzare doar la licitaţii, iar conform cataloagelor de licitaţii, preţul este de 100.000 de euro.

Pe acest caz a fost pornită o cauza penală, fiind reţinuţi patru cetăţeni moldoveni. Doi  sunt arestaţi, iar alţi 2 sunt cercetaţi în stare de libertate.

Conform legislaţiei în vigoare, acest tezaur poate rămâne în proprietatea Republicii Moldova dacă nu va parveni nicio solicitare din partea unui alt stat care să confirme că piesele istorice îi aparţin.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite