Propaganda pro-Kremlin: Rusia ortodoxă, în luptă cu Occidentul decadent

0
Publicat:

Unul dintre cele mai utilizate elemente în propaganda pro-Kremlin se referă la „valorile amenințate”. „Occidentul decadent” e criticat pentru atitudinile cu privire la drepturile femeilor, minorităților și ale grupurilor LGBTQI+. În schimb, valorile tradiționale sunt apărate de Rusia ortodoxă.

Unul dintre elementele propagandei pro-Kremlin, valorile amenințate. Sursa EU vs Disinfo
Unul dintre elementele propagandei pro-Kremlin, valorile amenințate. Sursa EU vs Disinfo

Portalul Comisiei Europene Eu vs Disinfo analizează cele 5 elemente-cheie folosite de propaganda pro-Kremlin. Primul element analizat a fost narativa „elite împotriva poporului”. „Astăzi vom vorbi despre al doilea elemente, anume „valorile amenințate”.

Narațiunea despre „Valori amenințate” este adaptată la o gamă largă de subiecte și este folosită de obicei pentru a contesta atitudinile occidentale cu privire la drepturile femeilor, minorităților etnice și religioase și ale grupurilor LGBTQI+, printre altele. Comentatorii pro-Kremlin ridiculizează presupusa „decădere morală” occidentală sau „atitudinile depravate”. În schimb, Rusia și creștinismul ortodox se remarcă drept adevărații apărători ai valorilor tradiționale” - arată sursa citată.

Potrivit acestei narațiuni, „Occidentul efeminat” putrezește sub atacul decadenței, feminismului și „corectitudinii politice” și își dărâmă economia, în timp ce Rusia întruchipează valorile tradiționale. Această narațiune este descrisă într-un desen animat din 2015 de către agenția de știri de stat rusă RIA Novosti, ilustrând aparenta decădere morală a Europei: de la Hitler, la devianța sexuală, la viitorul hienelor turbate.

Valori amenințate

Portalul Comisiei Europene Eu vs Disinfo analizează cele 5 elemente-cheie ale propagandei pro-Kremlin. Primul element pe care l-am analizat a fost „Elite vs popor”. Astăzi vom trece la cel de-al doilea - „valori amenințate”.

„Narațiunea despre valori amenințate este adaptată la o gamă largă de subiecte și este folosită de obicei pentru a contesta atitudinile occidentale cu privire la drepturile femeilor, minorităților etnice și religioase și ale grupurilor LGBTQI+, printre altele. Comentatorii pro-Kremlin ridiculizează presupusa „decădere morală” occidentală sau „atitudinile depravate”. În schimb, Rusia și creștinismul ortodox se remarcă drept adevărații apărători ai valorilor tradiționale” - arată sursa citată.

Potrivit acestei narațiuni, „Occidentul efeminat” putrezește sub atacul decadenței, feminismului și „corectitudinii politice” și își dărâmă economia, în timp ce Rusia întruchipează valorile paterne tradiționale. Această narațiune este descrisă într-un desen animat din 2015 de către agenția de știri de stat rusă RIA Novosti, ilustrând aparenta decădere morală a Europei: de la Hitler, la devianța sexuală, la viitorul hienelor turbate.

Ideea unui Occident în descompunere, juxtapusă unei Rusii care este „gardianul” decenței și moralității emană chiar din vârful Kremlinului. Potrivit unei analize a Consiliului European pentru Afaceri Externe, deja în 2013, Putin și-a asumat această postură, condamnând țările „euro-atlantice” pentru decadența lor morală și imoralitate.

Rusia vs Occidentul decadent

Mass-media pro-Kremlin a urmat cu nerăbdare exemplul lui Putin. Instituția media oficială a Rusiei - Sputnik a descris cultura de masă occidentală drept „diverse forme de pedofilie”. Instituțiile media pro-Kremlin care operează în limba arabă au susținut că Occidentul decadent încearcă să distrugă valorile de bază, precum cele legate de stat și familie. În Armenia, instituțiile de dezinformare pro-Kremlin au susținut că Occidentul „implementează” principii morale străine pentru a submina identitățile naționale ale altor state. În această narațiune, Kremlinul nu numai că reușește să „păstreze” decența și valorile de bază, dar și le „apără” împotriva atacului imoralității din Occident.

Conform analizei Consiliului European pentru Afaceri Externe: „Un truc inteligent de propagandă a fost să augmenteze imaginea Occidentului rău prin îmbinarea poziției conservatoare din punct de vedere social și a celei anti-occidentale. În acest fel, Occidentul și occidentalizatorii, homosexualii, liberalii, artiștii contemporani și fanii lor, cei care nu au tratat Biserica Ortodoxă Rusă cu respectul cuvenit și cei care au îndrăznit să se îndoiască de istoricul ireproșabil al Rusiei, cu toții au fost prezentați ca un „rău indivizibil”, o amenințare la adresa Rusiei, a culturii sale, a valorilor sale și a identității sale naționale”.

Homofobie și valori tradiționale

Homofobia merge mână în mână cu pretenția de a proteja valorile tradiționale, așa că nu este surprinzător faptul că mass-media de stat rusă petrece timp ridiculizând, de exemplu, drepturile minorităților sexuale, așa cum este ilustrat în aceste exemple. De asemenea, recent, instituțiile pro-Kremlin au recurs la discurs homofob în denigrarea membrilor statului ucrainean.

Instituțiile media pro-Kremlin sunt încântate atunci când pot lovi doi iepuri dintr-o singură lovitură: acuză atotputernica UE de comportament tiranic deoarece ar fi ordonat statelor individuale să-și desființeze sau să-și distrugă propriile valori. Un exemplu este povestea manipulată și grav denaturată - „Parlamentul European interzice cuvintele Mamă și Tată”.

Norme colective vs libertate individuală

Narațiunile de dezinformare bazate pe valori se concentrează de obicei pe concepte amenințate precum „tradiție”, „decență” și „bun simț” – termeni care toți au conotații pozitive, dar sunt rareori clar definiți.

Narațiunea creează un cadru „noi împotriva lor”, care sugerează că cei care sunt dedicați valorilor tradiționale sunt acum amenințați de cei care li se opun și caută în schimb să stabilească o distopie falimentară moral. Organismele de dezinformare ruse și pro-Kremlin au promovat variații ale acestei narațiuni în perioada premergătoare alegerilor generale din Suedia din 2018. În presa de limba rusă, cum ar fi infama Agenție de presă a fabricii de troli din Sankt Petersburg RIAFAN, limbajul acestei narațiuni este deosebit de agresiv: „Cum este în țara toleranței victorioase: homosexualii și lesbienele impun legi“, „bărbații și femeile sunt oprimați“, rusofobie și frică.

Spre deosebire de concepția occidentală a valorilor, care favorizează drepturile individuale ale integrității personale, siguranței și libertății de exprimare, sistemul de valori rus implică un set de norme colective cărora fiecare individ trebuie să se conformeze.

Cu toate acestea, narațiunea „valorilor amenințate” este întotdeauna exprimată dintr-o poziție de nivel moral perceput înalt în care majoritatea tăcută, dedicată decenței și tradiționalismului, este atacată de „tirania” liberală. Publicul-țintă este invitat să se alăture „rândurilor eroice sub steagul Kremlinului, luptând cu îndrăzneală pentru valorile familiei, creștinismul tradițional și puritate“.

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite