Navigația GPS, bruiată pe coasta bulgară a Mării Negre. România și Turcia sunt afectate, susține presa bulgară

0
Publicat:

De la începutul anului, semnalele sistemului de navigație GPS, utilizat atât de cetățeni, cât și de militari, au fost bruiate pe coasta bulgară a Mării Negre. Acest lucru reiese clar din datele sistemului de bruiaj GPS.

Navigație pe Marea Neagă
Navigație pe Marea Neagă

Cel puțin 10 % dintre utilizatorii care apelează la navigația GPS fie nu au semnal, fie primesc date incorecte despre locația lor.

Navigația este blocată pe o suprafață mare - din portul românesc Constanța de-a lungul întregii coaste bulgare și în toate apele teritoriale ale Turciei din Marea Neagră, arată datele sistemului, potrivit presei bulgare.

Acestea au fost adunate de piloți de avioane civile care au raportat controlorilor de trafic aerian că au pierdut contactul. Pe lângă aeronavele civile, sistemul de navigație GPS este utilizat în scopuri maritime și militare, precum și pentru ghidarea șoferilor și a pietonilor.

Problemele au apărut la începutul anului 2023, dar a fost deosebit de puternic și eficient începând cu 4 ianuarie și a continuat până în prezent, conform sistemului. Nu se știe încă cine bruiază semnalul.

Pe lângă Marea Neagră, există probleme GPS în unele zone din Rusia și Kazahstan, în țările baltice și de-a lungul unei părți a frontierei estice a Poloniei, arată hărțile de bruiaj GPS.

Capitala Rusiei, Moscova, și capitala Turciei, Ankara, nu au, de asemenea, acoperire a sistemului de navigație. Din acest motiv, experții internaționali discută că bruiajul GPS este legat de războiul din Ucraina, iar încercările de a opri sistemul de navigație provin din mai multe țări.

"24 Hours" a solicitat comentarii din partea instituțiilor care monitorizează securitatea națională - Ministerul de Interne, Ministerul Apărării și Serviciul Securității de Stat. Serviciul de contrainformații, care este responsabil și de securitatea cibernetică, nici măcar nu a răspuns la întrebările reporterilor.

Pe de altă parte, ministerul militar a fost laconic: "Ministerul Apărării nu are informații despre probleme cu sistemul GPS". Acesta a fost și răspunsul Ministerului de Interne, iar Comisia de reglementare a comunicațiilor, care supraveghează frecvențele radio, nu a putut fi contactată pentru comentarii.

În ciuda dezmințirii oficiale a Ministerului Apărăriiau confirmat ofițeri de rang înalt din armata bulgară, că au observat probleme cu GPS-ul de peste o săptămână.Cu toate acestea, nici ei nu știu cu siguranță cine bruiază semnalele.

Bruiajul este cauzat de eliberarea unor semnale de frecvență radio care îngreunează schimbul de informații între sateliții din jurul Pământului și receptorii de la suprafață, au explicat oficialii militari cu care a discutat 24 Hours. Astfel de "dopuri", dar de dimensiuni mult mai mici, sunt vândute chiar și pentru uz civil și sunt adesea folosite în paza persoanelor aflate în pericol.

În afară de semnalele de navigație, prin care poate fi detectat un obiect "interesant", aceste "dopuri" pot, de asemenea, să interfereze cu încercările de detonare la distanță, de exemplu. Astfel de dispozitive de bruiaj interferează cu funcționarea telefoanelor mobile și au fost raportate cazuri în care acestea blochează chiar și bancomatele.

Cu toate acestea, pentru a "bruia" semnalul pe o suprafață atât de mare, așa cum se întâmplă în prezent deasupra Mării Negre, este nevoie de numeroase și puternice emițătoare de semnal de frecvență radio, au explicat ofițerii.

Din acest motiv, era puțin probabil ca un atac rusesc să fi fost implicat. Pentru a acoperi o zonă atât de mare, ar avea nevoie de un număr mare de nave cu echipamente speciale în zona de bruiaj, care nu ar putea trece neobservate, a declarat unul dintre experții militari.

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite