SUA au în vedere să trimită Ucrainei sisteme de bruiaj anti-dronă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dronebuster FOTO US MINISTRY OF DEFENSE
Dronebuster FOTO US MINISTRY OF DEFENSE

În contextul în care războiul din Ucraina e de aşteptat să se prelungească, armata SUA  caută modalităţi prin care să furnizeze Ucrainei sisteme anti-aeriene de umăr menite să doboare dronele ruseşti, relatează Insider.

Dronele kamikaze sunt deja folosite cu eficienţă de armata ucraineană, potrivit relatărilor.

Dar şi ruşii le folosesc - de pildă,  Zala KUB-BLA au fost observate în Ucraina, iar forţele ucrainene au reuşit să scoată din funcţiune o parte din ele, în principal cu ajutorul armelor de combatere a dronelor precum dispozitivul electronic de bruiaj de fabricaţie ucraineană Bukovel-AD, dar şi sisteme EDM45-UA.

Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, forţele armate ale Ucrainei au doborât 85 de drone ruseşti până la 1 aprilie.

Dronele sunt în general lente, ceea ce le face ţinte uşoare de la sol, chiar şi cu tiruri de foc de la arme cu calibru mic.

Dronele americane MQ-9 Reaper şi RQ-4 sunt însă din categoria dronelor avansate, zburând la altitudini mari, departe de raza de acţiune a armelor cu calibru mic.

Două tipuri de arme anti-drone sunt luate în considerare de SUA pentru a fi trimise în Ucraina, relatează Politico, şi anume Dronebuster (produse de Flex Force), respectiv Dronekiller (produse de IXI).

Dronebuster este o armă anti-dronă compactă şi uşoară, fiind concepută să fie utilizată contra dronelor comerciale. Foloseşte radiofrecvenţa pentru a copleşi frecvenţa de control al dronelor pe care o blochează astfel încât drona să planeze, să aterizeze sau să se prăbuşească.

Dronebuster este singura armă anti-dronă de umăr autorizată pentru uz militar. Poate fi folosită într-un sit fix sau ca armă de mână de către unităţile mobile.

Dronekiller este o armă anti-dronă de umăr de mărimea unei mitraliere care foloseşte energia undelor radio pentru a întrerupe semnalele de comandă şi control sau sistemul său de orientare, provocându-i aterizarea sau întoarcerea la operator. Are o rază de acţiune de circa 1.000 de metri şi poate detecta o dronă prin intermediul semnăturii frecvenţei sale radio.

„Dronele pot fi extrem de ieftine, dar mortale", a declarat pentru Insider o Beretă Verde alocată unei unităţi a Gărzii Naţionale. „O muniţie bine ţintită poate elimina C2 [comanda şi controlul] unui inamic, semănând haos şi confuzie. Un roi poate chiar stopa sau bloca o coloană blindată."

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite