Mai mulţi membri ai KFOR au fost răniţi în confruntările din nordul Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 25 de membri ai forţei conduse de NATO (KFOR) au fost răniţi luni în timpul ciocnirilor din nordul Kosovo, unde demonstranţii sârbi cer retragerea primarilor albanezi, conform unui comunicat al KFOR.

FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

Mai mulţi militari din contingentele italian şi ungar ale KFOR "au fost ţinta unor atacuri neprovocate şi au suferit răni traumatice cu oase rupte şi arsuri în urma exploziei unor dispozitive incendiare", în timp ce încercau să ţină sub control cele mai active margini ale mulţimii", a declarat forţa multinaţională, relatează Agerpres.

Potrivit informaţiilor furnizate de Ministerului ungar al Apărării, printre răniţi se numără peste 20 de soldaţi ungari, dintre care şapte au fost grav răniţi.

În total, 11 soldaţi italieni au fost răniţi, "dintre care trei sunt în stare gravă", a declarat ministrul de externe Antonio Tajani într-o postare pe Twitter.

Situaţia a fost foarte tensionată în nordul Kosovo, în ultimele zile, unde mulţi membri ai comunităţii majoritar sârbe din patru oraşe nu recunosc autoritatea Priştinei şi sunt loiali Belgradului.

Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, care au dus la alegerea unor primari albanezi în pofida prezenţei foarte scăzute la vot, sub 3,5%. Aceşti primari au fost instalaţi săptămâna trecută de guvernul premierului Albin Kurti, ignorând apelurile la calm lansate de Uniunea Europeană şi Statele Unite. 

Protestatarii sârbi care s-au adunat în special în faţa municipiului Zvecan au cerut retragerea primarilor albanezi, dar şi a forţelor de poliţie din Kosovo, cu care s-au ciocnit.

Soldaţii KFOR, înarmaţi cu scuturi şi bastoane, au încercat iniţial să separe părţile opuse înainte de a începe să disperseze mulţimea, a relatat un jurnalist AFP. Protestatarii au răspuns aruncând cu pietre şi cocktail-uri Molotov în soldaţi, înainte de a fi împinşi înapoi la câteva sute de metri de municipiul Zvecan.

Știri ExternePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite