Iranul afirmă că a respins un atac cu drone asupra unei baze militare

0
Publicat:

Iranul a afirmat, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, că a respins un atac cu drone asupra unei baze militare situate la Isfahan (centru), potrivit Ministerului Apărării citat de agenţia IRNA, transmite AFP.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

"Un atac, care a eşuat, a fost efectuat cu drone asupra unuia dintre complexele de echipamente ale Ministerului Apărării", a explicat acesta din urmă, adăugând că atacul nu a făcut victime, ci doar "pagube minore la acoperişul" unei clădiri, potrivit IRNA.

Ministerul a precizat că una dintre drone a fost distrusă de sistemul de apărare antiaeriană al bazei, în timp ce celelalte două au explodat.

Atacul, care a avut loc sâmbătă în jurul orei 23.30 (20.00 GMT), "nu a provocat nicio întrerupere a funcţionării complexului", a spus ministerul.

Viceguvernatorul provinciei Isfahan, Mohammad Reza Jan-Nesari, a declarat la televiziune că atacul "nu a făcut victime", adăugând că a fost deschisă o anchetă pentru a defini cauzele atacului.

Autorităţile nu au dat detalii despre activitatea sitului vizat, situat în nordul marelui oraş Isfahan.

Iranul are mai multe baze de cercetare nucleară cunoscute în această regiune, printre care o uzină de conversie a uraniului.

În aprilie 2021, Teheranul a anunţat că a început să producă uraniu îmbogăţit la 60% la situl de la Natanz, apropiindu-se de nivelul de 90% necesar pentru fabricarea unei bombe atomice.

Negocierile pentru relansarea acordului nuclear din 2015, cunoscut sub acronimul JCPOA, dintre Iran, Uniunea Europeană şi şase mari puteri, sunt la punct mort după ieşirea Statelor Unite în 2018. Acest acord a avut ca scop să împiedice Teheranul să se doteze cu arma atomică, un obiectiv pe care Iranul a negat întotdeauna că l-ar urmări.

În ultimii ani, Iranul a acuzat Israelul că a desfăşurat mai multe acţiuni secrete pe teritoriul său, printre care un atentat, comis potrivit Teheranului cu ajutorul unei mitraliere controlate prin satelit, care a ucis un cunoscut expert în fizică nucleară, Mohsen Fakhrizadeh, în noiembrie 2020.

Pe de altă parte, Teheranul a fost acuzat în ultimele luni că a furnizat Rusiei drone pentru războiul din Ucraina, ceea ce Iranul neagă.

Știri Externe


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri