Zeci de arestări în Kârgâzstan. 30 de oameni sunt acuzați că voiau să organizeze o lovitură de stat

0
Publicat:

Peste 30 de oameni au fost arestați în Kârgâzstan, fiind acuzați că au intenționat să „organizeze revolte şi o lovitură de stat. Anunțul a fost făcut, marți, de către serviciile secrete ale republicii Asiei Centrale, GKNB, relatează AFP.

Peste 30 de oameni au fost arestați în Kârgâzstan FOTO Twitter
Peste 30 de oameni au fost arestați în Kârgâzstan FOTO Twitter

Suspecții și-au recunoscut vina

Conform comunicatului emis de Comitetul de stat pentru securitatea națională a Kârgâzstanului, cele 30 de persoane arestate și-au recunoscut vina, în decursul zilei de luni.

Printre cei 30 de arestați se află și lidera partidului politic Eldik Kenech (Consiliul popular), o formațiune politică ne-reprezentată în parlament, acuzată de GKNB că ar fi „creierul” unui grup format din peste 100 de persoane, care plănuiau să preia puterea prin forță.

Potrivit Comitetului pentru securitate, acest grup ar fi urmat să primească finanțare din străinătate în viitorul apropiat.

Arestările au avut loc la scurt timp după vizita președintelui Consiliului European, Charles Michel, în Kârgâzstan, în timpul căreia, președintele Sadâr Japarov, a afirmat că este dispus să „lucreze mână în mână cu Uniunea Europeană.”

Kârgâzstanul a trecut prin mai multe crize politice şi trei revoluţii (în anii: 2005, 2010 şi 2020), după destrămarea URSS, în anul 1991.

La sfârşitul lui mai, liderul principalului partid al opoziţiei parlamentare, fostul candidat la preşedinţie Adahan Madumarov, a fost pus sub urmărire pentru „revolte”, „preluarea puterii prin forţă„ şi „abuz de putere”, fără ca procuratura să dea mai multe detalii.

Madumarov este între altele unul din principalii critici ai unui acord cu statul vecin Uzbekistan privind în special folosirea unui rezervor de apă, resursă crucială în această regiune agricolă afectată de secetă, notează AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite