Zborul Malaysia Airlines: atac terorist sau accident aviatic?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Posibile rămăşiţe ale avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines au fost văzute în largul Vietnamului, potrivit unui oficial vietnamez, citat de AFP. În timp, mai multe state participă la operaţiunea de găsire a aeronavei malaeziene dispărută de pe radar sâmbătă, cu 239 de persoane la bord.

„Un avion vietnamez a anunţat că a descoperit două bucăţi, care par să apaţină unui avion" în largul insulei Tho Chu, a declarat acest oficial pentru agenţia AFP, sub protecţia anonimatului.

Autorităţile malaesiene examinează ipoteza unui atentat terorist asupra zborului MH370 al companiei Malaezia Airlines, care a dispărut de pe radar sâmbătă la scurt timp de la decolarea din Kuala Lumpur. 

Avionul Boeing 777 efectua un zbor între capitala Malaeziei şi Beijing, având la bord 239 de persoane, dintre care 153 de chinezi, patru francezi, 38 de malaysieni, şapte indonezieni, şase australieni şi trei americani.

Aeronava a dispărut de pe ecranele radarelor la o oră după ce a decolat, undeva între estul Malaeziei şi sudul Vietnamului, fără să fi transmis vreo alertă.

Deşi ipoteza prăbuşirii rămâne în actualitate, îngrijorările legate de un posibil atac terorist au crescut după ce ministerul de Transporturi din Malaezia a anunţat că la bordul aeronavei Boeing 777 se aflau patru persoane suspecte, dintre care două ar fi folosit paşapoarte false pentru a se îmbarca. 

Interpol a confirmat duminică faptul că cel puţin două paşapoarte înregistrate în baza sa de date, unul austriac şi unul italian, furate în 2012 şi 2013, în Thailanda, au fost folosite de pasageri de la bordul aeronavei malayeziene dispărute.

În timp ce cercetările se concentrează acum în estul Malaeziei, anchetatorii au extins zona de căutare duminică pe coasta de vest şi au cerut ajutorul Indoneziei. 

În total, circa 40 de nave şi 22 de aeronave diverse (în special din China, Statele Unite, Vietnam, Malaezia, Filipine, Singapore) participă la operaţiuni, potrivit oficialilor. Navele au ajuns la două dâre de carburant care se întind pe mai mulţi kilometri de-a lungul Mării Chinei de Sud, dar nu au găsit nicio urmă de Boeing.

Biroul Federal de Investigaţii FBI va trimite agenţi şi experţi pentru a sprijini echipele însărcinate cu ancheta privind dispariţia aeronavei Boeing 777, pentru a stabili existenţa unei posibile piste teroriste.

Dacă avionul s-a scufundat în mare, aceasta ar fi catastrofa aeriană cu cele mai multe victime din 2001, când avionul Airbus A-300 al American Airlines s-a prăbuşit în SUA, provocând moartea a 265 de persoane.

Avionul era un Boeing 777-200 aflat în serviciu de peste 11 ani, iar pilotul era angajat de Malaysian Airlines din 1981. Acesta ar putea fi cel mai grav accident în care este implicat un Boeing 777, care a cunoscut un singur accident mortal în 19 ani de istorie, cu trei morţi pe aeroportul din San Francisco, în iulie 2013. Malaysia Airlines a înregistrat, de asemenea, puţine incidente şi este considerată o companie foarte sigură.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite