Vremea extremă din Canada a provocat un fenomen care a speriat zeci de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii din Toronto şi Quebec s-au confruntat în ultimele zile cu minime termice istorice pentru ultimele decenii, de până la minus 38 de grade Celsius FOTO CTVNews
Locuitorii din Toronto şi Quebec s-au confruntat în ultimele zile cu minime termice istorice pentru ultimele decenii, de până la minus 38 de grade Celsius FOTO CTVNews

Deşi obişnuiţi cu frigul, canadienii s-au confruntat în ultimele două săptămâni cu furtuni de zăpadă care au lăsat locuinţele în beznă şi au paralizat traficul, temperaturile coborând până la minus 30 de grade. Vremea extrem de rece a dus la formarea unui fenomen care i-a speriat pe mulţi locuitori din Toronto şi din Ontario, care s-au trezit în toiul nopţii din cauza zgomotelor puternice.

Pe reţelele sociale au apărut mai multe postări referitoare la bubuituri ciudate, asemănătoare cu sunetul pe care-l face gheaţa când trosneşte sau ceva care se loveşte de casa lor. 

„Zgomotul a fost ca un foc de armă: ascuţit, foarte rapid si puternic. Destul de înfricoşător pentru ca soţia mea să ţipe“, a declarat Michael Veenstra din Ontario, pentru „Torontosun“.

„S-a auzit ca şi cum un camion a lovit clădirea şi chiar m-am uitat să văd dacă nu cumva a căzut gheaţa de pe acoperiş, dar nu era nimic. Ulterior am remarcat o crăpătură în pământ“, a povestit şi Phil Seidel.

Frost quake

   

 Poliţiştii din zonele în care a fost resimţit fenomenul au declarat că au primi zeci de apeluri de la oameni care au spus că au auzit explozii, împuşcături sau copaci prăbuşiţi. „Au existat chiar şi persoane care au reclamat că cineva le-a intrat în locuinţă“, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei din Mississauga, Toronto.

Cutremurele de gheaţă

Cercetările au ajuns la concluzia că toate apelurile făceau referire la acelaşi fenomen pe care meteorologii îl numesc „cutremur de gheaţă“ („cryoseism“ sau "ice quake"/„frost quake“). 

Acestea apar atunci când temperaturile scad atât de drastic şi de rapid, încât apa subterană (cum ar fi apa de ploaie acumulată sau chiar umiditatea din sol), îngheaţă şi duce la crăpături ale pământului. Când apa îngheaţă, se dilată. Uneori, solul, în special suprafeţele rigide, pur şi simplu nu pot suporta presiunea şi cedează, aşa cum s-a întâmplat şi în fotografia de mai sus. Bubuitura este cauzată de apa din sol care se extinde la temperaturi extrem de scăzute.

„Dintr-odată, gheaţă începe să se dilate - e ca si cum am avea un capac la o sticlă, iar presiunea creşte până când ceva cedează în cele din urmă. Odată eliberată presiunea, solul se fisurează şi auzim ceea ce seamănă şi chiar se simte ca un cutremur. Însă nu este un seism. Este gheaţă care se extinde sub pământ“, a explicat meteorologul Jay Scotland pentru CBC

Poate fi auzit sunetul expansiunii şi chiar se poate simţi vibraţia solului. Dar totul se petrece la un nivel foarte limitat pentru că sunt evenimente superficiale. Nu se resimt pe o arie extinsă“, spune geologul Larry Becker din Vermont.


Deşi el susţine că „seismele de gheaţă“ sunt destul de obişnuite, rar se întâmplă ca ele să provoace pagube precum cel surprins şi de Phil Seidel.

Becker spune că ploaia de gheaţă din decembrie, urmată de vremea extrem de geroasă şi de căderile de zăpadă au creat condiţiile perfecte pentru astfel de cutremure. Geologul dă asigurări că oamenii nu au motive de panică: seismele nu sunt suficient de puternice pentru a provoca mai mult decât fisuri izolate ale solului sau cel mult să dărâme ceva de pe raft. De cele mai multe ori, astfel de fenomene nici nu pot fi auzite şi nici nu lasă dovezi ale existenţei lor. 

Ger cumplit în Canada: ce se întâmplă când arunci apă fierbinte în aer, la -41 de grade

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite