Vortexul polar care va pune stăpânire pe SUA aduce temperaturi de până la minus 30 de grade. 140 de milioane de oameni vor fi afectaţi de „marele îngheţ“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite se pregătesc pentru un „vortex polar“, fenomenul care va aduce de duminică până marţi temperaturi negative record. Acest nou val de vreme geroasă vine după ce 20 de state au fost deja acoperite de zăpadă şi gheaţă. Condiţiile meteorologice extreme au provocat până în prezent moartea a cel puţin 16 persoane în SUA, au paralizat mijloacele de transport şi au lăsat locuinţele în beznă.

De duminică până marţi, o masă de aer rece va cuprinde două treimi din Statele Unite, estimările temperaturilor negative fiind uimitoare: -25 de grade în Fargo (North Dakota), minus 31 de grade în International Falls (Minnesota) şi minus 15-20 grade în Indianapolis şi Chicago. În plus, vânturile puternice care îşi vor face simţită prezenţa în statele central-nordice vor face ca oamenii să resimtă aerul rece ca şi cum ar fi -50 sau chiar -60 de grade“, a avertizat Tom Moore de la Serviciul american de Meteorologie, pentru NBC News.

La aceste temperaturi, pielea expusă poate degera în câteva minute, iar hipotermia se poate instala rapid. „Urmează trei zile dure cum nu aţi mai văzut niciodată în unele zone ale ţării“, a spus pentru USA Today meteorologul Joe Bastardi, adăugând că au trecut cel puţin două decenii de când ţara nu a mai fost lovită de o masă de aer atât de rece . „Dacă rămâi afară, în frig, este extrem de periculos. Temperaturi precum acestea pot congela carnea în 10 minute“, spune el. 

image

Valul de frig văzut din spaţiu FOTO NASA 

Fenomenul care îngheaţă SUA

Meteorologii pun condiţiile meteorologice pe seama unui „vortex polar“, fenomen creat de o rotaţie în sens invers a aerului dens şi rece, de origine polară.

„Este  o zonă mare de aer foarte rece care se formează deasupra Polului Nord sau în regiunile polare şi care, de obicei, rămâne în Canada, dar de data aceasta o să ajungă până în în estul Statelor Unite“, a declarat meteorologul de serviciu Phillip Schumacher.

Zăpada deja depusă şi ninsoarea aşteptată înaintea vortexului polar va reduce efectul de încalzire al soarelui, astfel încât minimele nocturne vor atinge noi recorduri şi din cauza vânturilor puternice care vor aduce suflul Arctic. 

Aproape jumătate din populaţia ţării, în jur 140 de milioane de oameni, se aşteaptă să fie afectată de temperaturile care vor atinge minime istorice. 

Multe zboruri au fost deja anulate în statele afectate de furtuna precedentă, iar mii de oameni sunt blocaţi în aeroporturi. Potrivit FlightAware.com numai vineri au existat în jur de 3.200 de zboruri anulate.

image

Zăpadă în Massachusetts FOTO Reuters 

image

SUA, sub nămeţi înaintea vortexului polar. Urmează temperaturi de până la minus 30 de grade

Vezi şi:

Aterizare ca-n filme a unui avion de mici dimensiuni pe o autostradă din Bronx Trei pasageri de la bordul unui avion de mici dimensiuni au fost răniţi după ce aeronava a fost nevoită să aterizeze de urgenţă, sâmbătă, pe o autostradă din Bronx, la New York (nord-est), în timpul unui val de frig care afectează Statele Unite, potrivit serviciilor de securitate, relatează AFP.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite