Vladimir Putin: Snowden va părăsi Rusia „de îndată ce va putea”. „SUA l-au blocat pe teritoriul nostru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat luni că spionul fugar Edward Snowden va părăsi Moscova, unde se află de pe 23 iunie, de îndată ce va putea, relatează presa internaţională. De asemenea, liderul de la Kremlin a acuzat SUA că l-au blocat pe Snowden în Rusia, după ce i-au retras toate actele.

''Din momentul în care va avea posibilitatea, o va face, fără îndoială'', a declarat preşedintele Putin cu referire la momentul în care Snowden va părăsi teritoriul rus.

„El a sosit pe teritoriul nostru fără invitaţie. N-avea intenţia să vină la noi. Era în tranzit către alte ţări”, a mai spus preşedintele rus, care a amintit că „partenerii noştri americani au blocat de facto continuarea călătoriei sale”.

„Ei (n.r. - americanii) au intimidat restul ţărilor. Nimeni nu vrea să-l primească. În acest fel, ei l-au blocat de fapt pe teritoriul nostru”, a continuat Putin, adăugând: „Ne-au făcut un cadou frumos de Crăciun”.

Spionul american, în vârstă de 30 de ani, despre care se spune că e blocat pe aeroportul moscovit Şeremetievo, unde a sosit pe 23 iunie, şi-a făcut cunoscută vinerea trecută intenţia de a cere azil politic Rusiei, aşteptând posibilitatea să plece în America Latină, unde Venezuela, Bolivia şi Nicaragua s-au arătat dispus să-l primească.

Vineri, Snowden a cerut din nou azil în Rusia, în cadrul unei întâlniri în zona de tranzit de pe aeroport cu treisprezece personalităţi ruse, inclusiv avocaţi şi apărători ai drepturilor omului. Nici o cerere oficială nu le-a parvenit însă luni autorităţilor ruse.

„Noi i-am spus: «Avem relaţii cu SUA şi nu vrem să le prejudiciem». El a zis nu”, a declarat Putin presei după ce-a efectuat o scufundare cu un batiscaf în Marea Baltică.

„El a spus: «Vreau să-mi continui activitatea. Voi lupta pentru drepturile omului». Noi am răspuns: «Aceasta se va face fără noi. Noi avem alte lupte de dus»”, a conchis preşedintele rus.


Pe aceeaşi temă: 

Edward Snowden „deţine documente care pot provoca şi mai multe pagube Statelor Unite. Dacă i se întâmplă ceva, informaţiile vor fi dezvăluite“

Fostul consultant al serviciilor de informaţii americane, Edward Snowden, deţine „o cantitate enormă de documente“ a căror eventuală apariţie în presă ar provoca şi mai multe pagube Statelor Unite, a declarat într-un interviu jurnalistul care a publicat primele dezvăluiri ale acestuia.

Cum ar putea profita America Latină de pe urma cazului Snowden

Rapoartele sugerează că reţeaua americană  de spionaj se extinde până în America Latină. Liderii statelor din regiune sunt revoltaţi de situaţie, dar pot foarte bine să profite de pe urma ei.

Edward Snowden: Statele Unite vor să mă dea drept exemplu, de aceea mă vânează

Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate, a acuzat sâmbătă Statele Unite de orchestrarea unei campanii împotriva sa, una de o „agresivitate disproporţionată“ .
 

Autorităţile din Rusia susţin că nu au primit nicio cerere de azil din partea lui Edward Snowden

Biroul pentru imigranţi din cadrul Guvernului de la Moscova susţine că nu a primit nicio solicitare de azil politic pe numele lui Edward Snowden, care rămâne blocat în zona de tranziat a unui aeroport din capitala Rusiei. Vineri, Snowden a anunţat că a a cerut azil temporar statului rus, afirmând că intenţia sa este de a ajune în America Latină.

Microsoft, partener activ în spionajul NSA. Gigantul online oferea portiţe guvernului pentru a citi mesajele

„The Guardian“ continuă seria dezvăluirilor despre Microsoft şi alte companii, şi colaborările acestora cu Agenţia Naţională de Securitate din SUA. Cotidianul britanic informează că americanii ofereau acces neîngrădit la tot ceea ce înseamnă Skype, Outlook.com şi SkyDrive.

Mesajul unui ministru din Venezuela: „Compatrioţi, închideţi-vă conturile de Facebook. Aţi lucrat gratuit ca informatori ai CIA“

Un ministru din Venezuela, ţară care i-a oferit azil lui Edward Snowden, un fost consultant al serviciilor de informaţii americane, a solicitat utilizatorilor reţelei de socializare Facebook să-şi închidă conturile pentru a evita să fie folosite în scopuri de spionaj, relatează AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite