Violențe în Iran: Patru membri ai Gardienilor Revoluției, uciși într-un atac catalogat drept „terorist”

0
Publicat:

Patru membri ai forţelor de securitate au fost ucişi într-un atac în sud-estul Iranului, informează AFP. Autoritățile iranine evocă un „act terorist”.

Gardienii Revoluției din Iran FOTO Arhivă
Gardienii Revoluției din Iran FOTO Arhivă

„În cadrul unui act terorist, patru membri ai forţelor de securitate ale Gardienilor Revoluţiei (armata ideologică a Iranului, n. red.) au căzut martiri” în regiunea Saravan, transmit autoritățile iraniene, citate de agenția de presă Irna.

În faţa „prezenţei puternice” a forţelor de securitate, agresorii au fugit apoi către Pakistan.

Atacul s-a produs în provincia Sistan-Baluchestan, situată în apropierea graniţei cu Afganistan şi Pakistan. Această provincie, una dintre cele mai sărace din Iran și un tărâm al minorității baluce, a fost marcată în ultimele luni de episoade de violenţă. Minoritatea balucă este în majoritate sunnită, nu şiită, religia dominantă în Iran, precizează AFP.

Pe 14 decembrie, Ministerul iranian al Informaţiilor a anunţat arestarea a trei persoane implicate în presupusa asasinare a unui imam sunnit, ucis cu șase zile mai devreme în aceeaşi provincie.

Zahedan, capitala Sistan-Baluchestan, a fost scena câtorva zile de violenţe declanşate pe 30 septembrie pe fondul unor proteste faţă de un caz de viol imputat unui poliţist.

Violenţele de la Zahedan au survenit într-un moment în care Iranul era deja cuprins de manifestaţii de amploare după moartea, pe 16 septembrie, a unei tinere din minoritatea kurdă la scurt timp după ce fusese arestată de către poliţia moravuri care i-a reproşat încălcarea codului vestimentar impus femeilor din Iran.

Pe de altă parte, la Qom, în centrul Iranului, patru clerici au fost răniţi într-un atac comis de „persoane neidentificate” care au folosit „un obiect ascuţit”.

De la jumătatea lunii septembrie, mii de iranieni şi aproximativ 40 de cetăţeni străini au fost arestaţi şi cel puţin 2.000 de persoane au fost inculpate în legătură cu manifestaţiile din Iran. De asemenea, doi bărbaţi de 23 de ani au fost spânzuraţi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite