Liderul suprem al Iranului a lăudat forțele paramilitare care au reprimat violent protestele din țară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ayatollahul Ali Khamenei i-a calificat pe cei care au protestat drept ”insurgenți” și ”bătăuși”, precizând că sunt susținuți de forțele străine, În schimb, i-a lăudat pe luptătorii Basij „nevinovați”. 

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului FOTO EPA-EFE
Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului FOTO EPA-EFE

Ayatollahul Ali Khamenei, i-a lăudat pe luptătorii Basij, o aripă a Gărzii Revoluționare a Iranului care s-a desfășurat în stradă după protestele începute în septembrie.

Aceste proteste au fost declanșate de moartea Mahsei Amini, în sediul poliției, acesta fiind arestată sub acuzația că nu a purtat în mod corespunzător vălul islamic.

În acest caz, luptătorii Basij au primit ordin să-i „înfrunte fără milă” pe protestatari, scrie Libertatea.

Când se confruntă cu inamicul pe câmpul de luptă, Basij-ul s-a arătat întotdeauna curajos, nu se teme de inamic. (…) Ați văzut în cele mai recente evenimente, membrii Basij nevinovați și asupriți au devenit ținta opresiunii ca să nu permită națiunii să devină ținta insurgenților și bătăușilor și a celor aflați pe statul de plată al inamicului, în mod conștient sau nu. Au renunțat la ei înșiși pentru a-i elibera pe alții”, a spus Khamenei.

Declarația liderului suprem iranian vine la o zi după șeful Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a avertizat că Iranul se află într-o „criză deplină a drepturilor omului” din cauza represiunii împotriva disidenților anti-regim.

Până la această oră, peste 14.000 de oameni, inclusiv copii, au fost arestați în legătură cu protestele, iar foarte mulți riscă pedeapsa capitală.

Manifestațiile izbucnite în urmă cu mai bine de două luni au loc în peste 150 de orașe și 140 de universități din toate cele 31 de provincii ale Iranului, a mai precizat Volker Turk

Regimul susține că Mahsa Amini a murit din cauza unei afecțiuni cerebrale preexistente 

Regimul este hotărât să susțină că ea a murit în custodia poliției nu din cauza vreunei bătăi, ci ca urmare a unei afecțiuni cerebrale preexistente și a unei operații efectuate când avea cinci ani. Tomografiile computerizate ale creierului ei publicate de spital au devenit subiectul unei dispute medicale, susținătorii guvernului citând neurologi care susțin că acestea arată că stresul psihologic a fost cauzat de operația anterioară la creier, iar criticii săi susțin că acestea arată semne de bătaie și traume fizice. Site-ul oficial de știri al guvernului a declarat că ar putea dura trei săptămâni pentru ca ancheta să ajungă la o concluzie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite