VIDEO Opt civili americani care lucrau pentru CIA, ucişi în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atentatul sinucigaş a fost revendicat joi dimineaţă de rebelii talibani
Atentatul sinucigaş a fost revendicat joi dimineaţă de rebelii talibani

Opt civili americani, care lucrau probabil pentru CIA, precum şi cinci canadieni, patru soldaţi şi o jurnalistă, au fost ucişi marţi şi miercuri în Afganistan, mărind bilanţul victimelor din 2009, anul cel mai sângeros pentru forţele străine începând din 2001, relatează AFP.

"Opt americani au fost ucişi într-un atac în regiunea RC-East", a declarat miercuri o reprezentantă a ambasadei Statelor Unite. "RC-East" reprezintă regiunea militară din estul Afganistanului, care cuprinde 14 provincii.

La Washington, o purtătoare de cuvânt a Pentagonului a precizat că cei opt americani au fost ucişi la o bază militară când un bărbat a declanşat explozibilii pe care îi avea asupra sa.

Atentatul a avut loc la Baza operaţională avansată Chapman, situată în provincia Khost, în apropiere de frontiera cu Pakistanul, a precizat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, locotenent-colonelul Almarah Belk.

Conform Washington Post, "majoritatea (victimelor) sunt probabil angajaţi sau subcontractanţi ai CIA".

Un purtător de cuvânt al forţei NATO în Afganistan(ISAF) a precizat că atentatul a avut loc miercuri şi că victimele nu erau militari americani sau ai ISAF.

Atentatul sinucigaş a fost revendicat joi dimineaţă de rebelii talibani.

"Un kamikaze numit Samiullah a comis un atentat sinucigaş acţionând centura sa de explozibili şi omorând 16 americani", a afirmat Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor.

"Era omul nostru şi a acţionat centura în mijlocul agenţilor CIA", a adăugat el.

Pe de altă parte, cinci canadieni, patru soldaţi şi o jurnalistă, au murit marţi în explozia unei bombe, la trecerea vehiculului lor blindat, la Kandahar, un bastion al talibanilor din sudul ţării, a anunţat comandantul contingentului canadian în Afganistan, generalul Daniel Menard.

Jurnalista ucisă, primul reporter canadian mort în Afganistan, este Michelle Lang, de la ziarul Calgary Herald, aflată la prima sa misiune în această ţară, potrivit postului public de televiziune CBC.

"Soldaţii erau în patrulă de proximitate, menită să colecteze informaţii privind viaţa zilnică şi să asigure securitatea în zonă", a precizat ofiţerul.

Acest incident a ridicat la 138 numărul soldaţilor canadieni ucişi în Afganistan. Canada are aproximativ 2.800 de militari în regiunea Kandahar, un contingent care urmează să fie repatriat în 2011.

Anul 2009 se încheie astfel cu cel mai grav bilanţ al victimelor pentru contingentul străin de la invazia ţării în 2001, cu peste 500 de morţi, faţă de 295 în 2008, potrivit site-ului specializat icasualties.com.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite