VIDEO Obama sprijină protestele paşnice din Egipt şi îndeamnă la dialog părţile aflate în conflict

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat sâmbătă îngrijorarea cu privire la tulburările din Egipt şi l-a îndemnat pe preşedintele islamist Mohamed Morsi să se comporte în mod "mai constructiv", relatează AFP.

"Urmărim situaţia cu îngrijorare", a declarat el într-o conferinţă de presă la Pretoria, precizând că Guvernul Statelor Unite a adoptat măsuri pentru a asigura securitatea ambasadei, consulatelor şi personalului diplomatic american.

"Îndemnăm toate părţile să acţioneze astfel încât să nu fie implicate în violenţe, iar poliţia şi armata să dea dovadă de reţinerea adecvată", a adăugat el.

Obama i-a mai cerut omologului său egiptean să poarte o "conversaţie mai constructivă" în vederea ameliorării situaţiei în ţara sa.

Preşedintele american Barack Obama a subliniat că SUA sprijină „protestele paşnice“ din Egipt şi a cerut preşedintelui egiptean Mohamed Morsi şi opoziţiei să dialogheze pentru a pune capăt manifestaţiilor din ţară.


„Noi sprijinim protestele paşnice şi metodele paşnice pentru a impune schimbarea în Egipt“, a declarat Obama, la Pretoria, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său sud-african Jacob Zuma.

„Vrem să vedem că opoziţia şi preşedintele Morsi poartă discuţii constructive pentru a scoate ţara din impas“, a spus Obama, care a adăugat că SUA au sprijinit democraţia în Egipt, dar că este dificil, pentru că nu există o tradiţie democratică în această ţară.

Doi oameni au murit vineri la Alexandria în confruntările dintre opozanţii şi susţinătorii preşedintelui egiptean Mohamed Morsi, una dintre victime fiind un cetăţean american care filma evenimentele.

Egiptul aşteaptă într-o atmosferă tensionată manifestaţii prevăzute duminică reclamând plecarea de la putere a lui Morsi, în urma unor confruntări între susţinători şi adversari ai şefului islamist al statului egiptean care s-au soldat cu şapte morţi în ultimele zile, între care şi un american.


Frăţia musulmană anunţă că nu va permite o lovitură de stat în Egipt

 Un lider al Frăţiei musulmane a prevenit opoziţia că mişcarea sa nu va permite o "lovitură de stat" în Egipt, cu două zile înainte de o importantă adunare ostilă preşedintelui Mohamed Morsi, relatează AFP.

"Nu vom permite o lovitură de stat împotriva preşedintelui", a declarat Mohamed al-Beltagni în faţa a zeci de mii de susţinători ai preşedintelui reuniţi în regiunea Cairo.

Mohamed Morsi, care trebuie să sărbătorească duminică prima aniversare a învestiturii sale la preşedinţie, a fost ales acum mai bine de un an după îndepărtarea regimului preşedintelui Hosni Mubarak în februarie 2011 în urma unei revolte populare.

"Voi nu sunteţi a doua revoluţie iar noi nu suntem Mubarak. Noi am participat la revoluţie în 2011", a declarat la adresa opoziţiei acest lider al Frăţiei musulmane, din care face parte Morsi.

Manifestaţii rivale reunind zeci de mii de persoane au avut loc vineri în Egipt, o ţară profund divizată între cei pro şi cei anti-Morsi.

Mişcarea populară Tamarrod (rebeliune, în arabă) a făcut apel la manifestaţii duminică pentru a cere plecarea lui Morsi şi organizarea unor alegeri prezidenţiale anticipate.

Susţinătorii lui Morsi apreciază că acesta curăţă instituţiile după decenii de corupţie, iar opozanţii săi îl acuză de concentrarea puterii în mâinile Frăţiei musulmane.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite