VIDEO Haiti: Un portavion american va servi ca bază flotantă la Port-au-Prince

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portavionul va sosi vineri în apele teriotoriale din Haiti
Portavionul va sosi vineri în apele teriotoriale din Haiti

Un portavion american cu propulsie nucleară, USS Carl Vinson, naviga joi spre Haiti, unde va servi drept bază flotantă pentru operaţiunile elicopterelor care transportă ajutoare pentru victimele seismului, relatează vineri AFP.

USS Carl Vinson, care ar urma să ajungă vineri în apropiere de coastele haitiene, este conceput pentru război, dar poate fi adaptat perfect şi pentru o misiune umanitară în Haiti, potrivit unor surse militare.

Mai citiţi şi:

Un timişorean trăieşte pe viu infernul din Haiti

VIDEO 40 de tone de medicamente şi echipamente medicale trimise în Haiti

Portavionul este echipat cu un sistem de purificare a apei, cu zeci de paturi medicalizate, cu trei săli de operaţie şi dispune de o punte de aterizare care poate primi un mare număr de elicoptere, potrivit unor ofiţeri americani.

Prezenţa portavionului va permite evacuări medicale cu elicopterul şi transportarea unor medici şi a unor echipe de experţi pentru a aduce şi a livra ajutoarele, precum şi a unor mari cantităţi de apă potabilă, a explicat Nate Christensen, locotenent în Marina americană.

De asemenea, prezenţa portavionului american în zonă este crucială pentru activitatea aeroportului din Port-au-Prince, care nu dispune decât de o singură pistă, foate aglomerată de traficul de avioane care aduc ajutoare umanitare şi echipe de salvare.

Graţie celor două reactoare nucleare ale sale şi sistemului de purificare a apei, USS Carl Vinson poate produce 15.000 de hectolitri de apă potabilă pe zi, o resursă crucială pentru o ţară care se confruntă cu o penurie de apă şi hrană.

Nava, care a costat 4,5 miliarde de dolari, era staţionată în largul coastelor statului american Virginia, în apropiere de Norfolk, înainte de seismul puternic ce a lovit Haiti pe 12 ianuarie.

USS Carl Vinson măsoară 332 de metri lungime şi 77 metri lăţime, dispune de patru ascensoare capabile să transporte avioanele de pe punte în hangarul lor de staţionare.

Echipajul portavionului este format din 3.200 de persoane, inclusiv personal medical. El face parte din cele 10 portavioane uriaşe, din ''clasa Nimitz'', pe care Marina americană le consideră drept ''elemente centrale'' ale puterii sale navale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite