VIDEO Fratele mai mic al preşedintelui Assad, poreclit „Măcelarul din Damasc“, ar fi responsabil de masacrele împotriva poporului sirian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maher şi Bashar al-Assad, la înmormântarea tatălui lor FOTO Reuters
Maher şi Bashar al-Assad, la înmormântarea tatălui lor FOTO Reuters

În spatele controversatului lider sirian Bashar al-Assad s-ar afla un om mult mai puternic, capabil să menţină dinastia la putere. Este vorba despre fratele său, Maher, care conduce atât trupele militare de elită, cât şi cele paramilitare, care, potrivit experţilor, ar fi comis oribilul atac chimic de la periferia Damascului.

Fratele mai mic al lui Bashar al-Assad este descris de analişti drept un om mai crud decât liderul de la Damasc. Cei care l-au întâlnit spun că Maher (45 de ani) obişnuieşte să adopte un stil „mafiot” de îmbrăcăminte: costum negru, ochelari de soare şi părul dat uşor pe spate.

„Se consideră protectorul familiei”, a declarat pentru CNN Ted Kattouf, un fost ambasador american în Siria.

„Maher este mâna forte. Este are grijă ca regimul (Assad) să rămână la putere”, a declarat Joshua Landis de la Universitatea din Oklahoma.

Pe lângă funcţia de şef al Gărzii Republicane şi al Diviziei a IV-a a armatei siriene, două unităţi militate de elită, Maher conduce miliţia Shabiha, o forţă paramilitară formată majoritar din alawiţi, sectă din care face parte şi familia Assad. Potrivit analiştilor, Shabiha a devenit o componentă importantă a luptei împotriva rebelilor şi ar fi dus la capăt masacrele împotriva poporului sirian.

O figură misterioasă

Cele mai recente imagini cu Maher datează din 2000, când a participat la înmormântarea tatălui său, Hafez al-Assad. Apare rareori în public, evită să fie fotografiat sau să vorbească la telefon, notează CNN. Landis spune că tot misterul din jurul lui ar putea fi un efort de a-l ţine în viaţă, Maher fiind ultimul supravieţuitor al familiei.

Până şi starea lui de sănătate este neclară după tentativa de asasinat de anul trecut. Mulţi cred că a fost rănit, că şi-ar fi pierdut un picior, în timpul unui atac asupra membrilor Consiliului Naţional de Securitate al Siriei petrecut anul trecut. Alţii cred că, în urma atacului, Maher a rămas cu mâna paralizată. De la acel incident, Maher n-a mai fost văzut în public.

Şi-ar fi executat viitorul cumnat

Odată cu misterul, apar şi legendele. Una dintre cele mai cunoscute poveşti despre Maher este legată de moartea viitorului său cumnat. Bushra, sora fraţilor al-Assad, dorea să se mărite cu un bărbat care avea copii dintr-o căsătorie alterioară. Mariajul a scandalizat întreaga familie a liderului sirian, iar Maher al-Assad ar fi fost cel care l-a împuşcat mortal în stomac, în timpul unei discuţii aprinse. Povestea, însă, n-a fost confirmată.

În timp ce Bashar încearcă să-şi păstreze reputaţia, „toată lumea îl vede (pe Maher) ca pe o forţă importantă din spatele tronului capabilă să facă munca murdară”, spune Landis.

Şi deşi este portretizat drept un dur, un impulsiv, un tip temperamental, Maher este un tăcut şi deloc interesat de politică şi problemele de actualitate.

„Nu conta despre ce povesteau, el nu părea interesat. Abia când au început să spună bârfe despre actriţele şi cântăreţele arabe şi despre cine se culca cu cine, s-a arătat interesat”, spune fostul ambasador Kattouf despre Maher, alături de care a mers la o reuniuni cu nişte oficiali arabi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite