VIDEO Avantajele vecinilor liderului de la Phenian: ce primesc sud-coreenii care trăiesc la o aruncătură de bombă de Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe insula Baengnyeong trăiesc cinci mii de sud-coreeni FOTO abc.es
Pe insula Baengnyeong trăiesc cinci mii de sud-coreeni FOTO abc.es

Sud-coreenii care trăiesc pe cele cinci insule din Marea Galbenă, din apropierea frontierei maritime cu Coreea de Nord primesc diverse avantaje din partea guvernului de la Seul. Mai mult, aceştia sunt păziţi de mii de soldaţi şi au, în caz de nevoie, zeci de buncăre nou-renovate unde se pot adăposti în cazul izbucnirii unui război.

La doar 17 kilometri de Coreea de Nord se află insula Baengyeong, pe care trăiesc 5.000 de oameni şi cam tot atâţia soldaţi. Fiindcă sunt cei mai expuşi în cazul unui atac sau, mai grav, a unui război, sud-coreenii de pe insulă se bucură de avantaje fiscale, reduceri la facturi şi ajutoare de studii pentru copiii lor, notează cotidianul spaniol „ABC”.

„Guvernul oferă în fiecare lună 50.000 de woni (echivalentul a 35 de euro) pentru fiecare locuitor şi avem reduceri de 80% la impozite”, a explicat Yoon Hyeon-sang, directorul singurei şcoli de pe insulă. De altfel, pentru elevii de pe insulă cheltuielile şcolare sunt suportate de stat, în timp ce locuitorii de pe peninsulă trebuie să plătească anual un milion de woni (700 de euro) pentru ca odraslele lor să meargă la şcoală.

Elevii care se decid să meargă la universitate în peninsulă, în special în capitala sud-coreeană, au, de asemenea, o serie de avantaje. Ei plătesc mult mai puţin pentru taxa de înmatriculare şi pentru şcolarizare. De asemenea, În loc să plătească lunar 700 de euro pentru cazare, ei trebuie să dea doar o mică parte, adică 100 de euro.

harta baengnyeong

FOTO: allvoices.com

Printre cei 5.000 de locuitori ai insulei, trăiesc şi patru mii de soldaţi. Aceştia din urmă au fost trimişi pe insulă să-şi facă stagiul militar obligatoriu de doi ani, dar şi ca să asigura paza vulnerabilei insule. Tot pentru protecţia locuitorilor insulei, guvernul de la Seul a decis închiderea a 65 de refugii subterane din anii '70 şi construirea a 26 de asemenea amplasamente, „în care încă miroase a vopsea”, scrie „ABC”. Pentru fiecare locuitor al insulei este alocat un buget de 21.500 de euro, iar în buncăre au pături, măşti de gaze, apă minerală, bucătărie şi chiar şi un proiector pentru filme. În fiecare an sunt organizate două sau trei exerciţii, pentru a pregăti locuitorii pentru un eventual atac.

Tinerii sud-coreeni de pe insule vor să devină soldaţi ca să-şi apere ţara, însă spun că nu le este frică de liderul de la Phenian, Kim Jong-un, şi nici de rachetele nord-coreene. Niciunul nu vrea să părăsească insula unde s-a născut, mai notează cotidianul spaniol.

Iar în caz că vor s-o facă, pentru a se plimba până pe peninsulă, o pot face la preţ redus. Pentru a ajunge în portul Incheon, aproape de Seul, locuitorii insulei Baengyeong trebuie să plătească doar 3,5 euro, în timp ce restul plătesc dublu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite