VIDEO Armata chineză îşi prezintă garnizoana din Hong Kong

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata chineză a difuzat joi imagini cu garnizoana sa din Hong Kong, unde poliţia a interzis, din raţiuni de securitate, organizarea unei manifestaţii de amploare anunţate pentru sâmbătă, relatează AFP.

Zeci de camioane şi blindate au traversat în cursul nopţii de miercuri spre joi frontiera dintre China şi teritoriul semiautonom Hong Kong, potrivit unor imagini făcute publice de televiziunea publică chineză.

Trupele au intrat „pe cale terestră, pe cale maritimă, pe calea aerului“, anunţă oficiosul China Nouă.

Este vorba de „rotaţia anuală normală“ a garnizoanei Armatei Populare de Eliberare, subliniază publicaţia citată.

Armata chineză menţine câteva mii de soldaţi în Hong Kong de la restituirea fostei colonii britanice Chinei, în 1997.

În principiu, armata chineză nu poate să intervină în Hong Kong, dar poate participa la restabilirea ordinii, în urma unei solicitări în acest sens a autorităţilor locale.

Aceste imagini sunt dezvăluite în ziua în care Poliţia din Hong Kong a interzis organizarea unei manifestaţii sâmbătă, invocând raţiuni de securitate. Duminică, Poliţia din Hong Kong a folosit, în premieră, tunuri cu apă împotriva unor manifestanţi.

Hong Kong, unul dintre marile centre financiare ale lumii, trece de la începutul lui iunie prin cea mai gravă criză politică de retrocedarea sa la China, în 1997.

Apărută din opoziţia faţă de un proiect de lege - de-acum suspendat - privind autorizarea extrădărilor în China, mişcarea de contestare şi-a extins revendicările, cum ar fi mai multă democraţie şi protejarea libertăţilor locale în faţa regimului comunist de la Beijing.

Şi poliţia este o ţintă a criticilor manifestanţilor din Hong Kong, care sunt nemulţumiţi de brutalitatea intervenţiei sale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite