Venezuela: un nou episod tensionat între opoziţie şi putere. Juan Guaido şi un rival susţinut de regimul Maduro revendică preşedinţia Parlamentului de la Caracas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Juan Guaido a fost reales, duminică, în funcţia de preşedinte al Adunării Naţionale şi automat de preşedinte interimar al Venezuelei în pofida tuturor manevrelor regimului Maduro pentru alegerea lui Luis Parra, un disident din opoziţie acuzat de corupţie.

„Astăzi (duminică), am reuşit din nou să contrăm dictatura“ lui Nicolas Maduro, a declarat Guaido, care a fost ales cu 100 de voturi pentru.

Şedinţa a fost organizată la sediul ziarului „El Nacional“ din Caracas, în prezenţa mai multor ambasadori, după ce poliţia a vânat opozanţi şi i-a blocat lui Guaido accesul în Parlament.

Într-o altă şedinţă, organizată la Parlament, 67 de chavişti l-au sprijinit pe Luis Parra, candidatul susţinut de Nicolas Maduro.

La sfârşitul zilei, Maduro, al cărui regim este contestat puternic în stradă, l-a recunoscut câştigător pe Parra, în ciuda voturilor mai puţine obţinute decât Guaido.

„Adunarea Naţională a luat o decizie şi dispune de o nouă echipă de conducere (...). Am auzit de ceva timp că deputatul Juan Guaido va fi înlăturat din Adunarea Naţională cu voturile opoziţiei“, a declarat preşedintele venezuelean, vizibil încântat.

Potrivit lui Guaido, Maduro este un „dictator“ care „uzurpă“ funcţia de şef al statului după alegerile organizate în mod „fraudulos“ în 2018. Totodată, Guaido îl consideră pe Maduro vinovat de grava criză economică şi socială care afectează de ani buni Venezuela, în condiţiile în care această ţară din nordul Americii de Sud dispune ce cele mai mari rezerve de petrol din lume.

Un nou scrutin legislativ este prevăzut să aibă loc în acest an în Venezuela, dar partidele de opoziţie internţionează să nu îşi prezinte candidaţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite