Val de peste 17 metri, înregistrat în largul coastei insulei Vancouver. Un fenomen care se poate observa o dată la 1.300 de ani VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insula Vancouver - captură Google Maps
Insula Vancouver - captură Google Maps

Valul apărut din senin a depăşit de trei ori dimensiunea valurilor din jur, specialiştii spunând că ceea ce s-a întâmplat în largul coastei insulei Vancouver este un record.

Un val denumit în limba engleză „rogue wave“ (val enorm care apare în mod neaşteptat) de 17,6 metri înălţime a fost înregistrat în largul coastei insulei Vancouver, doborând recordul de proporţionalitate la de trei ori dimensiunea valurilor din jur (aproximativ 6 metri), relatează CNN.

„Doar câteva valuri «rogue» au fost observate direct şi nimic de o asemenea magnitudine. Probabilitatea ca un astfel de eveniment să aibă loc este una la 1.300 de ani", a declarat Johannes Gemmrich, unul dintre cercetătorii principali din domeniul valurilor rogue de la Universitatea din Victoria.

Valul a făcut senzaţie în comunitatea ştiinţifică. Deşi fenomenul a avut loc în noiembrie 2020, studiul care confirmă existenţa lui a fost lansat pe 2 februarie a acestui an.

„Arată (valul rogue n.red.) ca o clădire mare de patru etaje care iese din apă cu un vârf mare şi jgheaburi mari în faţa ei", a declarat pentru CNN Scott Beatty, CEO al MarineLabs, compania care operează geamandura care a măsurat valul.

„Valurile rogue, numite şi «valuri extreme de furtună» de către oamenii de ştiinţă, sunt acele valuri care sunt mai mari decât de două ori cele mai mari valurile din jur, sunt foarte imprevizibile şi vin adesea în mod neaşteptat din alte direcţii decât vântul şi valurile predominante", a explicat Asociaţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA).

Primul val rogue, cunoscut sub numele de "Valul Draupner", a fost măsurat în 1995 în largul coastei Norvegiei având o înălţime de 25,6 metri, cu valuri din jur de aproximativ 12 metri.

Valul rogue a fost înregistrat în largul coastei insulei Vancouver de o geamandură MarineLabs, la aproximativ 7 kilometri în largul coastei de Ucluelet, British Columbia.

Compania a produs şi o simulare video a geamandurii în jurul momentului în care valul rogue s-a format.

Vă recomandăm şi: 

Canada îşi retrage militarii din Ucraina

Islanda intenţionează să renunţe la vânătoarea de balene începând din 2024

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri