Vacanţe de coşmar pentru zeci de mii de turişti blocaţi într-o staţiune. O familie susţine că trebuie să dea 26.000 de dolari pentru o săptămână de cazare

0
0
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vacanţele în oraşul turistic Sanya de pe insula tropicală Hainan din China au devenit un coşmar în acest weekend pentru zeci de mii de turişti care au rămas blocaţi acolo brusc, după ce autorităţile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.

Focarul, în care peste 1.200 de oameni din Sanya s-au infectat până la 1 august, este cauzat de răspândirea subvariantei Omicron, extrem de infecţioasă, conform CNN.

   

Potrivit sursei citate, acesta este un focar major, având în vedere standardele politicii Chinei zero-Covid, care urmăreşte să elimine rapid crizele locale cu lockdown rapid, testare în masă, urmărirea extinsă a contacţilor pacienţilor infectaţi şi carantina.

Sâmbătă, autorităţile din Sanya au închis în grabă oraşul, renumit pentru plajele cu nisip fin, resorturile de lux şi cumpărăturile scutite de taxe vamale, blocând în case peste un milion de locuitori, inclusiv aproximativ 80.000 de turişti.

Vizitatorii care doresc să plece o pot face doar dacă prezintă cinci teste negative pentru coronavirus efectuate pe parcursul a şapte zile, iar autorităţile nu au precizat când vor fi ridicate măsurile.

Transportul public a fost suspendat, iar oamenii au voie să iasă din case doar cu motive bine întemeiate, ce nu pot fi amânate. 

Totodată, peste 80% dintre zborurile care pleacă din Sanya au fost anulate sâmbătă, potrivit datelor companiei de urmărire a zborurilor Variflight. Iar toate trenurile care pleacă din oraş au fost, de asemenea, anulate.

Anulările bruşte şi în masă ale zborurilor au dus la scene de haos pe aeroport sâmbătă, când pasagerii care se îmbarcaseră deja au primit ordin să coboare, potrivit rapoartelor presei de stat.

Un videoclip devenit viral pe reţelele sociale chineze arată un oficial local care încearcă în zadar să liniştească zeci de călători. Oficialul a promis că autorităţile vor oferi hrană gratuită şi cazare la hotel călătorilor blocaţi pe aeroport, în timp ce un grup de ofiţeri de poliţie stătea în jurul lui şi împingea mulţimea.

"Vrem să mergem acasă! Pleacă! Pleacă!", striga mulţimea la cel care le vorbea.

Graniţele Chinei au fost închise pentru turiştii internaţionali de la începutul pandemiei, astfel că staţiunile turistice precum Sanya se bazează şi mai mult pe călătorii interni.

Autorităţile din Sanya au anunţat sâmbătă că turiştii cu zboruri anulate pot rezerva camere de hotel cu anumite reduceri, dar chiar şi aşa pentru unele familii, şederea forţată de o săptămână nu este o opţiune prea bună– avînd în vedere că economia chineză a fost afectată din cauza politicii zero-Covid.

Duminică, site-ul de ştiri de stat The Paper a relatat cazul unei familii de 13 persoane din oraşul Chengdu care va trebui să cheltuiască aproximativ 26.600 de dolari pentru o săptămână suplimentară la hotelul lor de cinci stele, inclusiv taxe de peste 100 de dolari de persoană pentru prânz şi cină.

Unii oameni care au citit ştire s-au revoltat pe reţelele sociale, în timp ce alţii s-au întrebat de ce familia dată nu s-a mutat într-un hotel mai ieftin.

În alte postări de pe reţelele de socializare ale turiştilor prinşi în Sanya, oamenii au acuzat că unele hoteluri şi-au majorat intenţionat preţurile pentru a profita de sejururile forţate.

În cadrul unei conferinţe de presă, autorităţile din Sanya a promis că va analiza plângerile.

Pentru mulţi turişti rămaşi blocaţi pe insulă, cea mai mare îngrijorare este dacă li se va permite să plece după şapte zile. Ei se tem că carantina ar putea fi prelungită dacă numărul de infecţii creşte, în ciuda restricţiilor.

Luni, aeroportul din Sanya a anulat toate cele 418 zboruri ale sale, potrivit site-ului de urmărire a zborurilor Variflight.

Printre turiştii blocaţi s-au numărat şi rezidenţii din Shanghai care au plecat în Hainan pentru vacanţele de vară, după ce au suportat o izolare istovitoare de două luni în centrul financiar chinez la începutul acestui an.

Un rezident străin din Shanghai, care a sosit în Sanya pe 26 iulie, a spus că a trebuit să-şi părăsească hotelul joia trecută, deoarece acesta a fost rechiziţionat de autorităţile locale ca unitate de carantină.

Hotelul i-a dat doar o zi la dispoziţie ca să-şi găsească o altă cazare, a spus el. În ultimele cinci zile, el a aşteptat la rânduri lungi pentru cele şase teste Covid, a spus el.

„Această situaţie în viitor este nesustenabilă”, a spus turistul. „Seamănă un pic cu ruleta rusă unde mergi şi dacă acea zonă va fi închisă sau nu”.

Pentru mulţi călători conştienţi de restricţiile Covid din ţară, Hainan a fost considerat un loc sigur, deoarece în trecut a raportat foarte puţine cazuri. 

Luna trecută, peste 2.000 de turişti au fost prinşi în staţiunea Beihai, din sudul Chinei, după ce a fost impus lockdown din cauza a peste 500 de cazuri de infecţii. 

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite