UPDATE NBC: Armata siriană a încărcat bombele cu gaz sarin. Oficialii de la Damasc spun că nu vor folosi niciodată arma chimică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata sirianã a încãrcat cu gaz sarin bombele ce urmeazã sã fie lansate din avioane, a informat miercuri canalul american de televiziune NBC, citând “responsabili americani” sub protecţia anonimatului.

Aceastã informaţie, dacã se verificã, marcheazã o etapã suplimentarã în escaladarea conflictului de cãtre regimul condus de Bashar al-Assad.

În stadiul actual, “recipientele” încãrcate cu precursorii acestui compus neurotoxic letal nu au fost fixate sub aripile aparatelor, iar preşedintele sirian nu a ordonat sã se recurgã la acestea, adaugã NBC.

Potrivit CNN, serviciile de informaţii din Israel, Turcia, Liban şi Iordania sunt în prezent în contact cu omologii lor americani pentru a defini mãsurile ce se impun.

Luni, un responsabil american aflat, de asemenea, sub protecţia anonimatului, a declarat pentru AFP cã “mai multe indicii” permit sã se tragã concluzia cã regimul sirian a început sã asambleze precursorii chimici necesari utilizãrii în luptã a gazului sarin.

Responsabilii americani au preferat declaraţiile sub anonimat, date fiind subiectele ce ţin de domeniul spionajului.

Evoluţia situaţiei l-a determinat luni pe preşedintele Barack Obama sã îi adreseze un avertisment serios lui Bashar al-Assad: „Astãzi vreau sã le spun foarte clar lui Assad şi celor care îi ascultã ordinele cã lumea întreagã vã urmãreşte. Recurgerea la arme chimice este şi va fi total inacceptabilã”.

”Dacã veţi comite greşeala tragicã de a folosi aceste arme, vor fi consecinţe şi veţi rãspunde. Nu putem permite ca secolul XXI sã fie întunecat de cele mai grave arme ale secolului XX”, a adãugat Obama.

Oficial sirian: SUA şi Europa exploatează ideea că Damascul ar deţine arme chimice, pentru a lansa un atac

Un important oficial sirian a acuzat joi Statele Unite ale Americii şi Europa că s-ar folosi de acuzaţia că Damascul ar deţine arme chimice pentru a-şi justifica o eventuală intervenţie militară împotriva Siriei, relatează Associated Press.

Ministrul adjunct de externe Faisal Mekdad a avertizat că o astfel de intervenţie ar fi „catastrofală“.

Washingtonul este îngrijorat de faptul că regimul din ce în ce disperat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad ar putea apela la stocurile sale de arme chimice sau ar putea pierde controlul asupra lor căzând pe mâinile grupurilor militante. Damascul nu a confirmat faptul că ar deţine arme chimice şi a insistat asupra faptului că nu s-ar folosi niciodată de astfel de arme împotriva propriului popor.

Faisal Mekdad a reiterat, într-un interviu acordat postului libanez de televiziune Al Manar TV, faptul că Siria nu ar folosi arme chimice - chiar dacă ar deţine acest tip de armament - împotriva poporului său, calificând un astfel de gest drept „sinucidere“.

Conflictul sirian s-a extins şi în Liban

Cel puţin nouă persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 60 au fost rănite, în ultimele două zile, în oraşul libanez Tripoli, în cursul ciocnirilor dintre partizanii şi detractorii regimului sirian, a informat joi agenţia naţională de presă din Liban, transmite EFE.

După o după-amiază relativ liniştită, ciocnirile s-au reluat în cursul nopţii între locuitori ai cartierului Bab el Tebbaneh, unde predomină populaţia sunită, şi ai cartierului Yabal Mohsen, unde predomină alawiţii, grupare minoritară din care provine şi preşedintele sirian, Bashar al-Assad.

Şcolile din Tripoli continuă să fie închise, iar activitatea este aproape paralizată în oraş.

Violenţa a reizbucnit după dispariţia a 20 de libanezi, vineri, în localitatea siriană Tel Kalaj, situată în apropiere de frontieră, unde se deplasaseră pentru a lupta împotriva forţelor regimului de la Damasc.

Presa libaneză scrie că toţi cei 20 au fost executaţi de forţele loiale regimului Assad, altele susţin că nu au murit toţi şi că unii dintre ei au fost capturaţi de armata siriană.

Miercuri, premierul libanez, Najib Mikati, a anunţat că, după intense contacte, a reuşit să obţină identitatea a cinci dintre ei, executaţi în apropiere de Tel Kalaj.

Ambasadorul Siriei în Liban, Ali Abdul Karim Ali, i-a comunicat miercuri ministrului libanez al afacerilor externe, Adnan Mansur, că ţara sa va repatria trupurile neînsufleţite

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite