UPDATE De la balconul ambasadei Ecuadorului la Londra, Assange le-a mulţumit prietenilor şi a cerut SUA să înceteze "vânătoarea de vrăjitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Julian Assange este într-o stare de spirit "combativă", a declarat duminică avocatul său în faţa ambasadei Ecuadorului din Londra, unde s-a refugiat fondatorul WikiLeaks, adăugând că acesta vrea să vadă că se iau măsuri pentru protejarea drepturilor sale şi a celor ale WikiLeaks, relatează AFP.

Fostul judecător spaniol Baltasar Garzon a anunţat că s-a întâlnit cu Assange şi l-a găsit "într-o stare de spirit combativă". "El le mulţumeşte ecuadorienilor şi în special preşedintelui Rafael Correa că i-a acordat azil" şi "i-a cerut avocatului său să demareze o acţiune în justiţie pentru a proteja drepturile WikiLeaks, pe cele ale sale şi ale tuturor persoanelor care fac obiectul unei anchete", a adăugat Garzon.

Aceste afirmaţii, care par să demonstreze că Assange nu intenţionează să se predea autorităţilor britanice pentru moment, au fost făcute cu câteva zeci de minute înainte de apariţia programată a lui Assange pentru un discurs pe care îl definitiva duminică dimineaţă, aşa cum a anunţat pe Twitter.

Reţeaua a anunţat că acest discurs va fi rostit "în faţa" ambasadei. Având în vedere pregătirile din cursul dimineţii, cel mai probabil Assange se va exprima de la balconul ambasadei, unde au fost instalate un microfon şi un drapel ecuadorian.

Acest balcon este situat la un parter înalt, ceea ce înseamnă că Assange ar putea să vorbească, literal, chiar deasupra capetelor poliţiştilor care îl păzesc. Balconul ambasadei este considerat teritoriu diplomatic, deci inatacabil.

Extrădarea lui este cerută de Suedia, care vrea să îl audieze într-un caz de agresiune sexuală şi viol, dar el se teme că ulterior ar putea fi extrădat în Statele Unite pentru a răspunde unor acuzaţii de spionaj în cadrul difuzării de către WikiLeaks, în 2010, a sute de mii de telegrame diplomatice americane.

Assange, discurs din balconul ambasadei

Julian Assange a apărut duminică la balconul ambasadei Ecuadorului din Londra, pentru a susţine un discurs, aceasta fiind prima sa apariţie publică de când s-a refugiat în clădirea diplomatică, la 19 iunie, relatează AFP.Assange a cerut Statelor Unite să înceteze "vânătoarea de vrăjitoare" împotriva reţelei sale, relatează AFP.

Fondatorul WikiLeaks s-a exprimat chiar deasupra capetelor poliţiştilor britanici care vor să îl aresteze, de la balconul ambasadei, considerat teritoriu diplomatic. El a vorbit aproximativ zece minute, după care a intrat în ambasadă fără să fie deranjat.

El i-a cerut preşedintelui american Barack Obama să facă "ce trebuie să facă" şi Statelor Unite să "înceteze vânătoarea de vrăjitoare împotriva WikiLeaks".

Assange le-a mulţumit îndelung susţinătorilor WikiLeaks, "martorilor" care au supravegheat situaţia sa, şi în special Ecuadorului, o ţară care s-a "ridicat pentru dreptate".

El a enumerat, de asemenea, toată lista ţărilor din America Centrală sau de Sud, care şi-au exprimat susţinerea faţă de Ecuador în acest caz, "Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, El Salvador, Honduras, Mexic, Nicaragua, Peru, Venezuela şi toate celelalte".

Assange le-a mulţumit, de asemenea, copiilor săi şi i-a asigurat că "se vor reuni în curând", precum şi locuitorilor din Statele Unite, Marea Britanie sau Suedia care l-au susţinut.

Sute de persoane, militanţi şi trecători au venit să îl asculte. Assange a apărut foarte elegant, cu o cămaşă albastră şi cravată cu motive roşu închis, proaspăt tuns şi bărbierit, dar şi bronzat.

Negocieri cu Suedia

Fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, intenţionează să se predea justiţiei suedeze cu condiţia ca autorităţile suedeze să nu-l extrădeze în Statele Unite, informează astăzi ziarul The Sunday Times cu referire la un purtător de cuvânt al lui Assange. Aceasta va fi principala condiţie a negocierilor dintre Assange şi reprezentanţii Suediei.

Este prima dovadă a faptului că situaţia legată de Assange care s-a transformat într-o confruntare dintre Marea Britanie şi Ecuador se va rezolva. Julian Assange se află în incinta Ambasadei Ecuadorului din Londra de două luni de zile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite