Scânteia protestelor inflamează Iranul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ayatollahul Khamanei, liderul suprem al Iranului, si presedintele Mahmoud Ahmadinejad
Ayatollahul Khamanei, liderul suprem al Iranului, si presedintele Mahmoud Ahmadinejad

Zeci de mii de iranieni au transformat înmormântarea unui cleric disident în cel mai mare protest guvernamental de la revolta din 2009. Ieri, în oraşul istoric Isfahan, mii de oameni au strigat sloganuri anti-guvernamentale şi împotriva liderului suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, cerând ”moartea dictatorului”.

Protestatarii s-au adunat iniţial pentru ceremonia funerară a unui mare lider religios, Ayatollahul Jalaluddin Taheri, decedat la 87 de ani. Clericul a fost un critic înverşunat al regimului actual de la Teheran, retrăgându-se din structurile de conducere în semn de protest.

Printre sloganurile auzite, susţinătorii Ayatollahului Jalaluddin Taheri au cerut eliberarea tuturor deţinuţilor politici şi în mod deosebit a liderilor Mişcării Verzi reformiste, Mousavi şi Karroubi, care sunt reţinuţi în arest la domiciliu.

Iranul se pregăteşte de alegeri prezidenţiale la sfârşitul acestei luni, după ce preşedintele Mahmoud Ahmadinejad îşi va încheia cele două mandate la conducerea statului. În ultima parte a guvernării sale, Ahmadinejad, numit de către George W. Bush - unul din liderii politici de pe axa răului, s-a îndepărtat de agenda politică şi religioasă a Ayatollahului Khamenei. În ultimele luni, se discuta chiar despre o deschidere diplomatică a preşedintelui faţă de adversarii declaraţi din Vest, însă clericul islamist s-a opus acestui tip de abordare.

În cursa prezidenţială au intrat 8 candidaţi, dintre care cel puţin 2 au expus dorinţa unui dialog cu Occidentul, pentru a rezolva problemele economice pe care Iranul le înfruntă în ultimii ani din cauza sancţiunilor impuse de SUA şi UE. Dificultăţile economice se reflectă tot mai mult în viaţa cotidiană iranienilor, nefiind exclus ca viitorul preşedinte să impună o agendă cu totul diferită cererilor clericilor, pentru a câştiga simpatia poporului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite