Unul din creatorii vaccinului AstraZeneca spune că următoarea pandemie ar putea fi şi mai rea şi va produce mai multe decese decât COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Viitoarele pandemii ar putea duce la şi mai multe decese decât actuala pandemie cu coronavirus, a avertizat unul dintre creatorii vaccinului Oxford-AstraZeneca.

Vaccinologul britanic Sarah Gilbert a spus că este nevoie de finanţări puternice şi numeroase pentru prevenirea pandemiilor. Ea avertizează că, vaccinurile ar putea fi mai puţin eficiente împotriva variantei Omicron şi că oamenii trebuie să fie mai precauţi până se vor afla mai multe informaţii despre noua tulpină mutantă.

„Nu va fi ultima dată când un virus ne ameninţă vieţile. Adevărul este că următorul ar putea fi şi mai rău. Ar putea fi mai contagios sau mai letal, sau ambele. Nu putem permite să trecem printr-o situaţie ca aceasta prin care am trecut şi să constatăm că, în ciuda pierderilor economice enorme pe care le-am suferit, încă nu asigurăm finanţare pentru pregătirea în prevenirea unei pandemii. Progresele pe care le avem şi cunoştinţele pe care le-am dobândit nu trebuie pierdute”, a spus ea, citată de BBC.

Aceasta a vorbit despre varianta Omicron şi a spus că proteina Spike conţine mutaţii care cresc contagiozitatea virusului.

„Există modificări suplimentare care pot însemna că anticorpii obţinuţi prin vaccinare pot deveni mai puţin eficienţi în prevenirea infecţiei cu Omicron. Până când vom şti mai multe, ar trebui să fim precauţi şi să luăm măsuri pentru a încetini răspândirea acestei noi variante”, a îndemnat ea.

Ea a cerut să fie valorificat progresul rapid de furnizare a vaccinurilor şi medicamentelor din timpul pandemiei. Nu a existat niciun motiv pentru care un ser universal pentru gripă să nu poată fi dezvoltat pentru a elimina ameninţarea gripei, a exemplificat ea. 

Ţările au impus restricţii de călătorie pentru a limita răspândirea variantei Omicron. Astfel, că şi în România, persoanele care vin din zonele roşii trebuie să prezinte un test PCR negativ.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite