Unsprezece prinţi saudiţi, reţinuţi după ce au protestat la palatul regal din Riad pentru că statul nu le va mai plăti facturile la apă şi curent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Regal din Riad
Palatul Regal din Riad

Autorităţile saudite au reţinut 11 prinţi după ce ei s-au adunat la palatul regal din Riad pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate care includ suspendarea plăţii facturilor la curent şi apă informează Reuters care citează presa din Arabia Saudită.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a introdus o serie de reforme care includ tăierea subvenţiilor, introducerea taxei pe valoare adăugată şi suspendarea indemnizaţiilor speciale pentru membrii familiei regale, în încercarea de a reduce deficitul bugetar estimat pentru anul acesta la 195 de miliarde de riali saudiţi (aproximativ 43,1 miliarde de euro).

Site-ul sabq.org a scris că prinţii s-au adunat la palatul Qasr a-Hokm şi au solicitat anularea decretului regal care prevede stoparea plăţii facturilor pentru consumul de apă şi electricitate ale membrilor familiei. În plus, ei au cerut o compensaţie pentru condamnarea la moarte a unuia dintre rudele lor.

„Au fost informaţi de greşeala făcută prin aceste cereri, însă au refuzat să părăsească Qasr al-Hokm”, a mai scris Sabq citând surse. „Un ordin a fost dat gărzilor regale să intervină şi ei au fost reţinuţi şi închişi la al-Hayer în aşteptarea unui proces”.

Nu au fost oferite informaţii cu privire la identitatea prinţilor, dar liderul grupului a fost identificat cu iniţialele S.A. S.

Ziarul Okaz a publicat informaţii similare, însă Reuters nu a putut verifica încă.

Regele Salman al Arabiei Saudite a anunţat o serie de plăţi în numerar pentru funcţionarii guvernamentali, la doar câteva zile după aplicarea unor taxe, măsură ce a generat dublarea preţurilor la combustibili. Potrivit unui comunicat dat publicităţii presei de stat, eforturile de restructurare a economiei au crescut costul vieţii. Astfel, toţi salariaţii din sistemul public şi cei din armată vor primi, lunar, peste 260 de dolari americani, timp de un an.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite