Un templu budist din India a suferit un „atac terorist”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
templu budist india REUTERS

Unul dintre cele mai respectate temple budiste din estul Indiei a fost zdruncinat duminică dimineaţă de o serie de explozii pe care autorităţile le-au atribuit unui atac terorist, informează cotidianul „The New York Times”. Două persoane au fost rănite, potrivit primelor informaţii.

Templul budist Mahabodhi din complexul religios Bodh Gaya are daune minime în urma exploziilor petrecute duminică dimineaţa. Situl budist este vizitat de pelerini din toată lumea.

Locaşul sfânt a fost construit în secolul cinci sau şase şi se află în apropierea unui vechi smochin sacru pentru indieni, unde se crede că Buddha a avut revelaţia divină. „Au existat câteva pagube la scările din apropierea smochinului sfânt şi unele ferestre au fost sparte”, a spus Bhikshu Chalinda, liderul călugărilor din templu.

Secretarul de Stat din India, Anil Goswami, a susţinut că explozia ar fi un atac terorist, deşi anchetatorii nu au identificat până în prezent niciun suspect şi nu au găsit niciun motiv care să justifice incidentul. Potrivit presei locale, oficialul a amintit escaladarea tensiunilor cauzate de conflictul etnic din ţara vecină Myanmar, între budişti şi musulmani, şi a cerut suplimentarea măsurilor de securitate în temple şi în aşezările tibetane.

Mai mult, Goswami le-a spus jurnaliştilor că au avut loc patru explozii în interiorul complexului de temple. Trei deflagraţii au zguduit o mănăstire din apropiere de Bodh Gaya, iar o bombă a explodat lângă o statuie a lui Buddha. Au mai existat alte două bombe, însă acestea au fost dezamorsate.

Autorităţile indiene au mai avertizat în trecut că templul Mahabodhi ar putea deveni o ţintă a grupurilor teroriste. În octombrie anul trecut, un şef de poliţie din capitala New Delhi a spus că mai mulţi suspecţi terorişti au dezvăluit că au vizitat în repetate rânduri templele pentru a pune la punct un plan de atac.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite