Un președinte a fost prins cu 500.000 de dolari ascunși într-o canapea. De unde sunt banii

0
Publicat:

Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud, a fost ales pentru a eradica corupția. Acum, el ar putea fi forțat să demisioneze din cauza unor acuzații potrivit cărora ar fi furat o sumă mare de bani de la ferma sa de animale, și care – după cum a și recunoscut – a fost de fapt ascunsă într-o canapea, relatează CNN.  

Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud / Foto: Arhivă / EPA-EFE
Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud / Foto: Arhivă / EPA-EFE

Președintele Africii de Sud este anchetat în cadrul unui scandal în curs de desfășurare legat de furtul a peste 500.000 de dolari în numerar de la ferma sa privată de vânătoare în 2020. Banii au fost băgați în interiorul unei canapele din piele, potrivit anchetei grupului de experți.

Grupul de experți, condus de un fost șef al justiției, a constatat că infracțiunea nu a fost raportată la poliție și că a existat o „decizie deliberată de a păstra secretul anchetei".

Fostul șef al spionajului sud-african, Arthur Fraser, a afirmat că furtul a avut loc cu complicitatea unei lucrătoare casnice și a susținut că acesta a fost ascuns de poliție și de serviciul de venituri. Fraser, ale cărui acuzații au fost detaliate într-un raport privind ancheta, a declarat că Ramaphosa i-a plătit pe vinovați pentru tăcerea lor.

Cyril Ramaphosa a susținut că banii proveneau din vânzarea de bivoli de la ferma sa din Phala Phala către un om de afaceri sudanez și că furtul a fost raportat șefului securității prezidențiale.

De asemenea, președintele contestă afirmațiile lui Fraser potrivit cărora suma ascunsă la ferma sa ar fi fost de peste 4 milioane de dolari.

„Unii mă ponegresc. Vreau să vă asigur că toți acești bani provin din vânzarea animalelor. Nu am furat niciodată bani, de nicăieri. Fie de la contribuabilii noștri, fie de la oricine. Nu am făcut asta niciodată. Și nu o voi face niciodată”, le-a spus membrilor partidului de guvernământ Congresul Național African (ANC), în iunie anul acesta.

Președintele este un cunoscut proprietar și comerciant de bivoli rari, vite și alte animale sălbatice și a devenit multimilionar de pe urma afacerii.

Grupul de experți a constatat că explicațiile prezentate de Ramaphosa nu erau încă suficiente și că acesta ar fi putut încălca Constituția și jurământul depus prin faptul că a avut un al doilea venit în calitate de președinte.

Liderii de vârf ai ANC urmează să se întâlnească pentru a discuta raportul comisiei, și, deși partidul are o regulă care vizează conduita incorectă a membrilor săi, purtătorul de cuvânt al formațiunii politice a declarat pentru televiziunea locală că se aplică doar celor care sunt „acuzați penal”.

Cyril Ramaphosa a fost recent sărbătorit la Palatul Buckingham, cu ocazia primei vizite de stat găzduite de regele Charles al III-lea, dar în țară scandalul amenință să pună capăt carierei sale politice, speculațiile din cercurile politice  susținând că ar putea demisiona.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite