Un nou protest faţă de guvernul turc, în jurul Pieţei Taksim din Istanbul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de persoane au manifestat din nou, sâmbătă seară, în jurul Pieţei Taksim din Istanbul împotriva guvernului şi a represiunii poliţieneşti ce vizează de mai multe săptămâni acţiunile de protest.

Reuniţi la apelul „Solidarity Taksim”, principalul mijloc de coordonare al revoltei lansate la 31 mai, manifestanţii au făcut faţă vreme de două ore unui impunător cordon de poliţişti antirevoltă, care le-a barat accesul în centrul pieţei, scandând slogane precum „guvernul, demisia” sau „cu toţii împotriva fascismului”. Demonstranţii s-au dispersat odată cu venirea nopţii fără incidente, notează France Presse.

Ei au denunţat, de asemenea, intervenţia de vineri a armatei împotriva mai multor sute de persoane, care protestau din cauza extinderii unei tabere militare la Lice, în sud-estul Turciei, regiune majoritar kurdă, acţiune care s-a soldat cu un mort şi mai mulţi răniţi. Ministerul turc de Interne a anunţat sâmbătă deschiderea unei anchete pentru a stabili circumstanţele în care armata a deschis focul asupra manifestanţilor.

Răscoala antiguvernamentală din Turcia a început la 31 mai printr-o mobilizare împotriva distrugerii unei grădini publice din Istanbul, Parcul Gezi. De atunci, ea a reunit peste 2,5 milioane de persoane în aproape 80 de oraşe din ţară, conform estimărilor poliţiei publicate weekendul trecut. Potrivit celui mai recent bilanţ al asociaţiei doctorilor turci, aceste manifestaţii au lăsat în urmă patru morţi, trei contestatari şi un poliţist, şi circa 8.000 de răniţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite