Un nou oraş antic al mayaşilor a fost descoperit în Mexic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arheologii au descoperit un vechi oraş al civilizaţiei mayaşe în statul Campeche din sud-estul Mexicului, potrivit postului de televiziune Fox News.

O echipă de experţi, condusă de arheologul sloven Ivan Sprajc, au găsit un oraş ascuns care se întinde pe o suprafaţă de peste 1.600 de kilometri pătraţi. Întinderea vastă a sitului arheologic i-a determinat pe specialişti să concluzioneze că oraşul îndeplinea un important rol administrativ în regiune, în urmă cu 1.400 de ani.

„Este unul dintre cele mai mari situri din regiunea istorică a Mexicului, comparabil din punctul de vedere al extinderii şi al amplorii clădirilor cu oraşele Becan, Nadzcaan şi El Palmar din Campeche”, a declarat Sprajc într-un comunicat emis de Institutul de Antropologie din Mexic.

Oraşul are mai multe clădiri, iar cel puţin zece dintre ele poartă inscripţii mayaşe, ceea ce sugerează că oraşul a fost locuit între anii 600-900 d.Hr. Chactun („Piatră Roşie”), după cum au numit arheologii oraşul nou descoperit, a fost ascuns în jungla rezervaţiei Calakmul.

Oraşul vechi face parte din cele aproape 80 de situri arheologice descoperite în Campeche în ultimii 17 ani.

Proiectele de explorare ale Institutului mexican de Antropologie sunt finanţate de Societatea National Geographic.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite