Un nou motiv de ceartă: Turcia va cere Germaniei extrădarea unuia dintre presupuşii organizatori ai tentativei de puci de anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Guliver/ Getty Images / Chris McGrath
FOTO Guliver/ Getty Images / Chris McGrath

Autorităţile turce cred că „numărul doi“ al puciului eşuat anul trecut se află în Germania şi au pregătit marţi o cerere de extrădare care să fie transmisă Berlinului, potrivit agenţiei proguvernamentale Anadolu, scrie AFP.

Această cerere îl vizează pe Adil Öksüz, considerat de Ankara drept şeful operaţional al puciştilor.

Öksüz a fost arestat în Turcia la câteva ore după tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie 2016, după care a fost eliberat în condiţii obscure şi apoi a „dispărut“.

În august, după ce ziare turce au publicat zvonuri potrivit cărora Öksüz ar putea să fie în Germania, Ankara a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care le cerea autorităţilor germane să verifice această pistă.

Prezenţa lui Oksüz în Germania nu a fost confirmată de surse oficiale nici în Germania şi nici în Turcia.

Potrivit Anadolu, cererea de extrădare a fost redactată la cererea unui tribunal de la Ankara, la care Öksüz este judecat în absenţă - alături de alţi 485 de inculpaţi - în cadrul unui număr de procese în legătură cu puciul eşuat.

Documentul a fost trimis la Ministerul turc al Justiţiei, căruia îi revine sarcina să-l trimită în Germania, potrivit Anadolu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite