Un nou guvern în Afganistan: Mullahul Mohammad Hasan Akhund, ales premier interimar. Ministrul de Interne conduce o reţea considerată teroristă în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Talibanii au anunţat marţi formarea unui guvern interimar condus de către mullahul Mohammad Hasan Akhund. Printre membrii noului executiv al Afganistanului figurează liderul unei grupări considerate teroriste de către Statele Unite.

Mullahul Mohammad Hasan Akhund a fost ales la conducerea Guvernului interimar al Afganistanului. Un alt mullah, Abdul Ghani Baradar, care se numără printre cofondatorii mişcării talibane, urmează să fie vicepremier.

Vestea a fost dată de către Zabihullah Mujahid, principalul purtător de cuvânt al talibanilor.

„Ştim că oamenii din ţara noastră aşteaptă un nou Guvern”, a declarat Mujahid.

Talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului la 15 august.

Anunţarea acestui cabinet interimar este un pas important în vederea formării unui guvern cu îndatoriri depline.

Noul ministru de Interne este Sarajuddin Haqqani, liderul grupării Haqqani, afiliată talibanilor. Reţeaua Haqqani este considerată drept „teroristă” în Statele Unite, fiind acuzată că a comis unele dintre cele mai sângeroase atentate în timpul războiului de 20 de ani din Afganistan.

Mullahul Yaqoob a fost desemnat ministru al Apărării, Amir Khan Muttaqi în funcţia de ministru de Externe, iar mullahul Abdul Salam Hanafi drept prim-vicepremier.

Talibanii aduc astfel un omagiu vechii gărzi a mişcării, numind în posturile importante figuri care au dominat cei 20 de ani de război împotriva coaliţiei conduse de către Statelor Unite şi fostului Guvern afgan, notează The Associated Press, potrivit news.ro.

Premierul interimar Mohammad Hasan Akhund era prim-vicepremier în guvernul taliban înlăturat de la putere în 2001. Anterior, el fusese ministru de Externe.

Vicepremierul său Abdul Ghani Baradar a coordonat negocierile cu Statele Unite şi a semnat Acordul de la Doha cu Donald Trump privind retragerea trupelor străine din Afganistan.

Potriivt AP, din acest cabinet fac parte numai talibani, în pofida solicitării comunităţii internaţionale ca din el să facă parte şi non-talibani.

Zabihullah Mujahid nu a precizat cât de lung va fi mandatul acestui guvern interimar şi care va fi catalizatorul unei schimbări.

Până în prezent, talibanii nu au lăsat să se înţeleagă că ar urma să convoace alegeri.

Anunţarea acestui guvern are loc la câteva ore după ce talibani au tras focuri de armă în aer pentru a dispersa o manifestaţie la Kabul şi au arestat mai mulţi jurnalişti.

Aproximativ o sută de manifestanţi s-au adunat marţi la sediul Ambasadei Pakistanului pentru a denunţa ingerinţa acestei ţări în treburile interne ale Afganistanului şi susţinerea talibanilor.

Deocamdată nu este clar care va fi rolul mullahului Hibatullah Akhundzada, liderul actual al mişcării talibane, care nu a fost văzut sau auzit în public după căderea guvernului afgan susţinut de occidentali.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite