Un nou bilanț al masacrului de la Shakahola: peste 300 de morți. Ce măsuri au luat autoritățile

0
Publicat:

Încă 19 cadavre au fost descoperite la Shakahola, cunoscuta pădure din Kenya, unde trăia o sectă evanghelică. Adepții săi credeau că postul negru le va aduce o întâlnire cu Iisus după sfârşitul lumii. Bilanțul morților a trecut de 300, conform anunţului unui responsabil regional, citat de AFP.

Încă 19 cadavre au fost descoperite la Shakahola FOTO Profimedia
Încă 19 cadavre au fost descoperite la Shakahola FOTO Profimedia

Pastorul autoproclamat al acestei secte, Paul Nthenge Mackenzie, se află în închisoare de la 14 aprilie şi va fi judecat pentru „terorism”, în acest caz care a zguduit această ţară foarte religioasă din Africa de Est.

La două luni după descoperirea primelor victime pe 13 aprilie, căutările de gropi comune sunt încă în curs pe suprafaţa de aproape 15 hectare a zonei forestiere situate nu departe de oraşul de coastă Malindi.

Noul bilanț al morților

Numărul de morţi a crescut acum la 303 după exhumarea a 19 cadavre, a declarat, marţi, prefectul regiunii de coastă, Rhoda Onyancha.

Poliţia estimează că majoritatea trupurilor exhumate până în prezent sunt ale adepţilor Bisericii internaţionale a Bunei Vestiri, înfiinţată de Paul Nthenge Mackenzie, care propovăduia postul până la moarte pentru a-l întâlni pe Iisus.

Autopsiile au ajuns la concluzia că majoritatea victimelor au murit de foame, cel mai probabil după ce i-au urmat învăţăturile.

Anumite victime, între care copii, au fost totuşi strangulate, bătute sau sufocate, potrivit acestor autopsii. Cel puţin 35 de persoane suspectate de implicare au fost arestate, potrivit poliţiei.

Măsurile luate de autorități

Masacrul a provocat un val de emoţie în Kenya şi a adus autorităţile sub focul criticilor pentru că nu au încercat să împiedice acţiunile pastorului Mackenzie, arestat totuşi în mai multe rânduri pentru predicile extreme şi care avansare public date pentru venirea sfârşitului lumii, moment declanşator al postului sinucigaş.

De asemenea, cazul a redeschis dezbaterea privind reglementarea cultelor în această ţară majoritar creştină care numără nu mai puţin de 4.000 de biserici, potrivit datelor oficiale.

Preşedintele William Ruto a creat un grup de lucru însărcinat cu examinarea cadrului legal care reglementează existenţa organizaţiile religioase.

Ministrul de interne din Kenya a anunţat săptămâna trecută că pădurea Shakahola va fi transformată într-un loc al memoriei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite