Un multimiliardar a fost mandatat să formeze noul guvern al Libanului, ţară aflată într-o criză considerată printre cele mai grave din lume din 1850 încoace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Najib Mikati FOTO EPA-EFE
Najib Mikati FOTO EPA-EFE

Multimiliardarul Najib Mikati a fost însărcinat luni cu formarea noului guvern al Libanului, ţară aflată într-o gravă criză economică şi unde mai mult de jumătate din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei.

Preşedintele Michel Aoun a luat decizia nominalizării lui Mikati după ce s-a consultat cu formaţiunile politice parlamentare.

Najib Mikati, în vârstă de 66 de ani, este un om de afaceri sunnit originar din Tripoli, unul din cele mai sărace oraşe din Liban. Principala sa afacere este grupul M1, un imperiu internaţional cu investiţii în diverse domenii, de la telecomunicaţii la imobiliare, transport, petrol şi gaze, dar şi modă. El a mai fost de două ori premier, în 2005 şi în 2011.

Guvernul premierului în exerciţiu Hassan Diab gestionează doar afacerile curente după ce şi-a prezentat demisia în august anul trecut, în urma giganticei explozii din portul Beirut care s-a soldat cu peste 200 de morţi şi a devastat capitala Libanului.

Runda de consultări de luni a avut loc după ce Saad Hariri, fostul prim-ministru desemnat, a renunţat la mandat pe 15 iulie, în urma unei îndelungate dispute cu Michel Aoun asupra componenţei cabinetului de miniştri.

Însă formarea unui nou guvern riscă să dureze încă alte câteva luni în această ţară care se află într-o criză clasificată de Banca Mondială printre cele mai grave din lume din 1850 încoace.

Potrivit unui raport publicat săptămâna trecută, necesităţile stricte alimentare ale unei familii în Liban se ridică în prezent la costuri cât cinci salarii minime. De altfel, mai mult de jumătate din populaţia Libanului trăieşte în prezent sub pragul sărăciei.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite