Un disident orb creşte tensiunea între Washington şi Beijing

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activistul chinez Chen Guangcheng ar fi adăpostit de ambasada Statelor Unite la Beijing după ce a reuşit să evadeze pe bâjbâite din arestul la domiciliu.

Povestea pare scrisă după un scenariu de Hollywood. Disidentul chinez Chen Guangcheng, deşi complet orb, a reuşit să fugă şi să scape de arestul la domiciliu. Un prieten de-al său, tot disident - Hu Jia - a explicat, potrivit "The Telegraph", că Chen "se află în cel mai sigur loc din China, adică în ambasada americană".

SUA: "No comment"

Oficialii americani refuză să confirme locul în care se află activistul, dar se presupune că acesta se află deja de câteva zile în ambasadă - considerată teritoriu al respectivei ţări. Se împlineşte exact o săptămână de când Chen a reuşit să evadeze. Chen Guangcheng a reuşit să irite autorităţile chineze după ce a pledat împotriva avorturilor forţate prin care sunt nevoite să treacă femeile sărace din privincia sa natală, Shandong.
Prin simplul fapt că îi oferă refugiu, SUA riscă un conflict diplomatic de proporţii cu Beijingul, chiar cu câteva zile înainte de vizita în China a secretarului de stat Hillary Clinton şi a secretarului Trezoreriei, Timothy Geithner. Oficialii chinezi sunt furioşi că un disident atât de cunoscut a reuşit să scape de sub custodia lor, notează "The Telegraph".

Povestea evadării nu este nici ea complet cunoscută. Chen, care este orb din copilărie. a reuşit cumva să escaladeze zidul din jurul casei sale din satul Dongshigu din provincia Shandong (est) şi să scape de vigilenţa a 100 de paznici. Apoi, a fost condus cu maşina la Beijing de către un alt activist - He Peirong. Se pare că evadarea a fost bine planificată. Există speculaţii că un gardian sau mai mulţi au fost mituiţi pentru "a închide ochii".

Evadare de sub nasul gardienilor

He Peirong spune că Chen a scăpat de paznici cerându-le să-i aducă un pahar cu apă şi că a sărit de zid fără ajutor. Apoi, a mers pe jos câteva ore pentru a ieşi din sat. După ce l-a contactat pe He, acesta l-a dus într-un loc sigur. Cei doi nu au comunicat cu nimeni timp de câteva zile pentru a nu li se putea lua urma.
Însă chiar dacă disidentul e în siguranţă pentru moment, există temeri tot mai mari în ceea ce priveşte familia acestuia - soţia, mama şi fiica de şase ani, care au rămas încă în arest la domiciliu. Într-un mesaj video publicat în urmă cu două zile, Chen Guangcheng a povestit că soţia sa a fost bătută crunt anul trecut de gardieni. A cerut atunci guvernului chinez să-i protejeze familia. Ieri, fratele şi nepotul disidentului au fost arestaţi. La fel, şi soţia disidentului care l-a ajutat - He Peirong.

"Ceea ce fac e atât de crud, încât afectează iremediabil imaginea Partidului Comunist", a spus Chen în mesajul difuzat pe YouTube. El a cerut premierului Wen Jiabao să ordone încetarea acestor crime mârşave la adresa familiei sale. "Plecarea mea ar putea avea ca rezultat ca ei să devină ţinta unei răzbunări nebune".

Partidul Comunist chinez abia a trecut recent printr-o grea lovitură de imagine - scandalul legat de "prinţişorul roşu", Bo Xilai. Autorităţile chineze vor cere probabil predarea lui Chen pentru a fi preluat în custodie. Dar Washingtonul este conştient că acesta riscă până la 40 de ani de închisoare.

"Din cauza popularităţii lui Chen, administraţia Obama trebuie să fie ferm de partea lui, altfel riscă să îşi piardă credibilitatea de apărător al libertăţii şi domniei legii", a explicat Bob Fu, preşedinte al unei organizaţii de apărare a drepturilor politice, care a cerut în repetate rânduri eliberarea lui Chen. Departamentul de Stat a refuzat să comenteze.

Cine e Chen

Chen Guangcheng este probabil cel mai cunoscut disident chinez, după Liu Xiaobo (câştigător al premiului Nobel). Chen este autodidact. Până la 20 de ani, nici măcar nu ştia să citească. A fost trimis la închisoare în 2006, timp de patru ani, pentru că a condus o campanie prin care a expus politica de avorturi forţate şi sterilizare din provincia Shandong. Imediat după ce a ieşit din închisoare, în 2010, i-a fost impus arestul la domiciliu. Numele său a devenit şi mai cunoscut anul trecut în decembrie când actorul american Christian Bale a fost agresa pentru că încerca să-l viziteze.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite