Un deţinut rus din Afganistan va fi acuzat de terorism în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de detenţie Parwan, din Afganistan, îl găzduieşte deocamdată pe deţinutul rus FOTO wbur.org
Centrul de detenţie Parwan, din Afganistan, îl găzduieşte deocamdată pe deţinutul rus FOTO wbur.org

Un rus capturat în timp ce lupta alături de terorişti în Afganistan, şi reţinut de armata americană, va fi transportat în SUA pentru a se confrunta cu acuzaţii de terorism, anunţă oficialii americani.

Deţinutul rus a fost identificat ca Irek Hamidullan. El a fost prins în 2009 şi de atunci este reţinut într-un centru de detenţie al bazei aeriene Bagram din Afganistan, anunţă „Euronews“.

Autorităţile spun că Hamidullan va fi transferat în SUA pentru a se confrunta cu acuzaţiile de terorism. Aceasta este pentru prima dată când un militant terorist capturat în Afganistan va fi transportat în SUA pentru proces.

Bernadette Meehan, purtătoarea de cuvânt pentru Consiliul Naţional de Securitate de la Casa Albă, a confirmat că un deţinut din centrul de detenţie Parwan din Bagram, Afganistan, va fi adus în SUA pentru proces. Însă Bernadette Meehan nu i-a dezvăluit identitatea.

Meehan spune că decizia de a-l transporta pe suspectul de terorism se bazează pe un acord bilateral de securitate dintre SUA şi Afganistan care va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2015. Potrivit acestui acord, SUA nu va mai avea sau nu va mai activa în centre de detenţie din Afganistan.

„Echipa de securitate naţională a examinat în detaliu această situaţie şi a fost de acord în unanimitate că acuzarea acestui deţinut în curtea federală este cea mai bună opţiune în acest caz“, a declarat Bernadette Meehan.

Preşedintele Barack Obama ar dori ca unii deţinuţi din închisoarea militară americană din Guantanamo Bay, Cuba, să fie aduşi în SUA pentru proces, însă această opţiune a fost blocată de Congresul american. 

Hamidullan este suspectat că a fost implicat în atacuri în care au fost răniţi sau ucişi americani, în 2009. Se crede că este printre cei 13 străini deţinuţi la centrul de detenţie Prwan.

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional american de Securitate a apărat decizia de transferare a deţinutul în SUA, explicând că sistemul judiciar american „a dovedit de nenumărate ori că este flexibil şi s-a ocupat cu succes de toate variaţiile de ameninţări cu care se confruntă“, conchide „Euronews“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite