Un Boeing a traversat Atlanticul într-un timp record cu ajutorul furtunii Ciara. Despre ce avion e vorba şi cui aparţine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boeingul 747 a înregistrat un record de viteză FOTO AFP
Boeingul 747 a înregistrat un record de viteză FOTO AFP

Un avion de pasageri al companiei British Airways a înregistrat un record pentru cel mai rapid zbor subsonic de traversare a Atlanticului, pe ruta New York-Londra, după ce a atins viteze de peste 1.300 km/h.

Aeronava Boeing 747-436 care a decolat de pe aeroportul JFK a aterizat pe aeroportul Heathrow după un zbor de 4 ore şi 56 de minute, cu 80 de minute înainte de ora programată, potrivit BBC. A fost cu doar un minut mai rapidă decât un Airbus A350 operat de Virgin Atlantic, care a aterizat la Heathrow câteva momente mai târziu.

Avionul a zburat deasupra Atlanticului cu o viteză de 1.327 km/oră, deplasându-se pe un curent de aer accelerat de furtuna Ciara care afectează nordul Europei. Cursele în sens invers pe aceeaşi rută au avut o întârziere de două ore şi jumătate. Durata obişnuită a unui zbor între New York şi Londra este de 6 ore şi 13 minute. 

„Întotdeauna punem siguranţa în faţa recordurilor de viteză. Piloţii noştri foarte bine pregătiţi au profitat la maximum de condiţii pentru a-i aduce pe clienţi la Londra mult mai repede“, a transmis un purtător de cuvânt al British Airways.  

Potrivit Flightradar24, un serviciu online de urmărire a zborurilor, cursa de sâmbătă noapte a bătut recordul precedent de 5 ore şi 13 minute deţinut de compania aeriană Norwegian. 

Imagine indisponibilă

Deşi a zburat mai rapid decât viteza sunetului, avionul nu a depăşit bariera sonică, deoarece a fost ajutat de curentul de aer care a atins viteze de 418 km/h duminică dimineaţă. 

Alastair Rosenschein, consultant în aviaţie şi fost pilot, a declarat că avionul a atins o „viteză fenomenală”. El a explicat că avioanele moderne de călători zboară de obicei cu aproximativ 85% din viteza sunetului. 

Cea mai rapidă traversare transatlantică aparţine avionului supersonic Concorde al British Airways, care a zburat de la New York la Londra în 2 ore, 52 minute şi 59 de secunde în 1996 - atingând o viteză maximă de 2.170 km/h.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite