Un avion militar rusesc a efectuat un zbor misterios în Coreea de Nord. Ce arme ar putea oferi Kim Jong-un Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apariția neobișnuită a unui avion militar rusesc în Coreea de Nord alimentează îngrijorările că Kim Jong Un îi vinde arme lui Vladimir Putin, în timp ce legăturile dintre cele două state aflate sub sancțiuni se consolidează, relatează Blommberg.

Un avion militar rusesc a zburat în Coreea de Nord FOTO via Bloomberg
Un avion militar rusesc a zburat în Coreea de Nord FOTO via Bloomberg

Datele FlightRadar24 arată că un avion Ilyushin IL-62M al Forțelor Aeriene Ruse a zburat de la Moscova la Pyongyang pe 31 iulie și s-a întors pe 2 august. Imaginile din satelit au surprins aeronava pe aeroportul internațional din Pyongyang, potrivit NK News, un site de știri despre Coreea de Nord cu sediul la Seul, care monitorizează zborurile în țara izolată.

Este primul primul zbor efectuat de acest tip de avion militar rusesc VIP în Coreea de Nord de la jumătatea anului 2019, când ministrul adjunct rus al Apărării, Alexander Fomin, a călătorit la Pyongyang, a precizat NK News.

Nici Rusia, nici Coreea de Nord nu au relatat despre zbor și nu este clar cine se afla la bord. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Acesta a avut loc la doar câteva zile după ce ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a călătorit la Pyongyang cu un avion similar pentru a participa la o paradă militară găzduită de Kim Jong-un, prilej cu care cei doi au vizitat și o expoziție de armament. Aceasta „pare să aibă legătură cu vizita delegației lui Șoigu și, posibil, cu acordurile încheiate cu Kim", a relatat NK News, adăugând că analiștii "au speculat că cei doi ar fi putut face afaceri cu arme".

Rusia a reluat recent livrările de petrol către Coreea de Nord pentru prima dată din 2020, a anunțat ONU, dar și exporturile de grâne. În timp ce nu este clar ce trimite Coreea de Nord în schimb Rusiei, atât guvernul american, cât și analiști independenți au sugerat că ar fi vorba de muniții din stocurile pe care Coreea de Nord le-a acumulat pe fondul tensiunilor cu Seulul.

Imediat ce Șoigu s-a întors la Moscova, SUA și-au reiterat îngrijorarea că Moscova încearcă să refacă rezervele de muniție epuizate de războiul din Ucraina.

"Am văzut anterior că Rusia caută să obțină muniții din țări precum Coreea de Nord", a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, în cadrul unei ședințe de informare la 1 august. "Aceasta evidențiază situația disperată în care se află Rusia, atunci când vine vorba de realimentarea și reîmprospătarea capacităților sale".

Kim Jong Un și-a extins armata în ciuda faptului că Coreea de Nord este unul dintre cele mai sărace țări din lume. 

Pyongyang dispune de proiectilele de artilerie și rachetele pe care Moscova le poate folosi pentru echipamentele sale din epoca sovietică. Mașinăria de război a Kremlinului și-a consumat stocurile și se străduiește să găsească provizii pentru a continua războiul ce durează de mai bine de un an și jumătate.

Având în vedere situația economică a Coreei de Nord, o vânzare de armament de aproximativ 250 de milioane de dolari ar echivala cu aproximativ 1% din PIB-ul său și ar fi binevenită pentru o țară izolată de sistemul financiar global din cauza sancțiunilor menite să pună capăt programului său nuclear.

O vânzare a celor mai noi rachete balistice cu rază scurtă de acțiune ale Coreei de Nord ar constitui o escaladare destul de semnificativă, a declarat expertul în armament Joost Oilemans. Aceasta "ar fi probabil identificată în curând (chiar și numai în timpul transportului) și condamnată ca fiind o încălcare gravă a sancțiunilor", a scris acesta într-un e-mail pentru Bloomberg News.

Ce arme ar putea oferi Coreea de Nord Rusiei

Rusia și-a scotocit depozitele de arme în căutarea oricăror vehicule blindate funcționale, "reactivând unele echipamente uluitor de vechi", cum ar fi tancurile T-54 și T-62 și ar putea avea nevoie de ajutor pentru a le menține în funcțiune, a spus el. "Coreea de Nord este probabil ultimul producător rămas de piese de schimb pentru aceste tipuri, deoarece încă mai păstrează ea însăși un inventar extins", a spus Oilemans.

Kim i-a arătat, de asemenea, lui Șoigu noi modele de drone, dar este puțin probabil ca acestea să ajungă pe un câmp de luptă din Ucraina în curând.

"Pur și simplu nu sunt într-un stadiu de maturitate", a declarat Yoon Sukjoon, un căpitan în retragere din marina sud-coreeană, care este cercetător senior la Institutul Coreean pentru Afaceri Militare. În plus, Coreea de Nord nu dispune de capacitatea necesară pentru a le produce în număr semnificativ, a spus el.

Oricare ar fi motivul exact al misteriosului zbor militar, Rusia și Coreea de Nord ar fi conștiente de faptul că "au alimentat flacăra acuzației guvernului american că cele două țări au un acord de armament", a apreciat  Rachel Minyoung Lee, manager regional la Open Nuclear Network, cu sediul la Viena, care a fost analist pentru Open Source Enterprise al Agenției Centrale de Informații timp de aproape două decenii.

Lee a adăugat că este îngrijorată că țările "ar fi putut discuta despre o cooperare militară la un nivel mai profund" în timpul vizitei ministrului rus al apărării. "În mod clar, a arăta lumii că se susțin reciproc a fost mai important decât orice aspect pe care l-ar prezenta vizita lui Șoigu", a spus ea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite