Kim Jong-Un i-a prezentat ministrului rus al Apărării „rachetele interzise“

0
Publicat:

Ministrul rus al apărării l-a însoțit pe liderul nord-coreean Kim Jong Un la o expoziție de arme care a prezentat rachetele balistice ale Nordului, în timp ce vecinii s-au angajat să stimuleze legăturile, a relatat joi presa de stat nord-coreeană.

Ministrul rus, Serghei Șoigu, și o delegație chineză condusă de un membru al politrucilor Partidului Comunist au sosit în Coreea de Nord în această săptămână pentru cea de-a 70-a aniversare a sfârșitului Războiului din Coreea, sărbătorită în Coreea de Nord drept "Ziua Victoriei".

Rachetele cu capacitate nucleară au fost interzise prin rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU adoptate cu sprijinul Rusiei și Chinei, dar săptămâna aceasta au oferit un fundal impresionant pentru o demonstrație de solidaritate a trei țări unite de rivalitatea lor cu SUA și o revigorare a ceea ce unii analiști consideră a fi coaliția lor din timpul Războiului Rece, scrie Reuters.

Șoigu efectuează prima vizită a unui ministru rus al apărării în Coreea de Nord de la căderea Uniunii Sovietice.

Pentru Coreea de Nord, sosirea delegațiilor rusă și chineză marchează prima sa deschidere majoră către lume de la pandemia COVID-19.

Șoigu i-a înmânat lui Kim o scrisoare din partea președintelui rus Vladimir Putin, a relatat presa nord-coreeană.

Kim i-a mulțumit lui Putin pentru trimiterea delegației militare conduse de Șoigu, afirmând că vizita a aprofundat relațiile "strategice și tradiționale" dintre Coreea de Nord și Rusia.

"(Kim) și-a exprimat opiniile cu privire la problemele de interes reciproc în lupta pentru protejarea suveranității, dezvoltării și intereselor celor două țări de practicile autoritare și arbitrare ale imperialiștilor și pentru realizarea justiției și păcii internaționale", a declarat presa nord-coreeană.

"El și-a exprimat în mod repetat convingerea că armata și poporul rus vor obține mari succese în lupta pentru construirea unei țări puternice", a precizat aceasta.

KCNA nu a făcut referire la războiul din Ucraina, dar ministrul nord-coreean al apărării, Kang Sun Nam, a fost raportat că a declarat că Coreea de Nord a sprijinit pe deplin "bătălia pentru dreptate" a Rusiei și pentru a-și proteja suveranitatea.

Kim l-a condus pe Șoigu într-un tur al unei expoziții de noi arme și echipamente militare, a precizat KCNA.

Fotografii ale presei de stat i-au arătat pe Kim și pe invitații săi la o expoziție cu câteva dintre rachetele balistice ale Nordului în lansatoare de transport cu mai multe axe. O altă imagine arăta ceea ce, potrivit analiștilor, părea a fi o nouă dronă.

Un analist a declarat că inspecția lui Șoigu la vizita rachetelor nord-coreene a sugerat acceptarea de către Rusia a programului nuclear nord-coreean.

"Am parcurs un drum lung de la momentul în care Coreea de Nord evita să-și arate capacitățile nucleare atunci când înalți demnitari străini din Rusia și China se aflau în oraș", a declarat Ankit Panda de la Carnegie Endowment for International Peace, cu sediul în SUA, calificând turneul drept "remarcabil".

"Turneul personal pentru Șoigu - și disponibilitatea lui Șoigu de a fi fotografiat cu Kim în cursul acestui turneu - este o dovadă că Moscova se complace cu modernizarea nucleară în curs a Coreei de Nord", a spus el.

Kim s-a întâlnit, de asemenea, cu Li Hongzhong, membru al Politburo al Partidului Comunist Chinez, pentru discuții, și a primit o scrisoare din partea președintelui chinez Xi Jinping, a relatat presa nord-coreeană.

Vizita delegației lui Li a arătat angajamentul lui Xi de a "acorda o mare importanță prieteniei dintre RPDC și China", a declarat Kim, citat de agenția de presă de stat nordică KCNA, referindu-se la Nord cu inițiala numelui său oficial, Republica Populară Democrată Coreeană.

Fotografii ale presei de stat îl arătau pe Kim la un spectacol grandios, flancat de Șoigu și Li, cu un fundal care includea un slogan folosit de armata chineză în timpul Războiului din Coreea prin care promitea să "reziste agresorilor americani".

Vizita rusă ridică perspectiva unui sprijin mai deschis pentru Coreea de Nord, mai ales în condițiile în care Rusia este izolată de Occident din cauza invaziei din Ucraina, au declarat analiștii.

Artyom Lukin, profesor la Universitatea Federală de Est a Rusiei din Vladivostok, a declarat că vizitele simultane la Pyongyang ale unor oficiali de rang înalt de la Moscova și Beijing reprezintă un alt semn de renaștere a coaliției ruso-chinezo-nord-coreene care a existat inițial la sfârșitul anilor 1940 și 1950, deși acum este probabil să fie condusă de la Beijing mai degrabă decât de la Moscova.

Apariția lui Șoigu la expoziția militară în care sunt expuse rachete balistice intercontinentale este un "gest foarte ambivalent", având în vedere că Rusia rămâne angajată în mod oficial față de rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU care interzic programele nucleare și de rachete ale Coreei de Nord, a declarat el.

"Aceasta poate însemna că circumstanțele geopolitice actuale încep să erodeze interesul de lungă durată al Rusiei pentru menținerea regimului global de neproliferare", a adăugat Lukin.

Anul trecut, Coreea de Nord a codificat o nouă lege nucleară extinsă, declarând "ireversibil" statutul său de stat înarmat nuclear.

În această lună, a amenințat cu represalii nucleare în cazul unei demonstrații de forță din partea Statelor Unite, afirmând că desfășurarea de active militare strategice în apropierea peninsulei coreene ar putea îndeplini criteriile pentru utilizarea armelor nucleare.

Ministerul de Externe al Coreei de Sud a menționat că poziția oficială a Rusiei a fost aceea de a se opune programului nuclear al Coreei de Nord și a declarat că speră că vizita delegației lui Șoigu va ajuta Nordul să revină la dialog.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat că deschiderea Rusiei față de Coreea de Nord vine în contextul în care Kremlinul se luptă pentru a procura arme.

"Nu a fost un secret ... domnul Putin se îndreaptă către alte țări pentru ajutor și sprijin în lupta sa în războiul din Ucraina. Iar acest lucru include, știm, o oarecare deschidere către RPDC", a spus el.

Coreea de Nord a sprijinit Kremlinul în războiul său cu Ucraina și a trimis arme, inclusiv rachete de infanterie și rachete, în sprijinul războiului Rusiei, a declarat Casa Albă.

Coreea de Nord și Rusia neagă că au efectuat tranzacții cu arme.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite