UE solicită Chinei să-și exercite influența pe lângă Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful diplomației europene Josep Borrell i-a transmis joi omologului său chinez Wang Yi o solicitare din partea Uniunii Europene (UE) ca Beijingul să-şi utilizeze influenţa pe lângă Moscova pentru a opri războiul în Ucraina.

Josep Borrell FOTO EPA-EFE
Josep Borrell FOTO EPA-EFE

În cursul unei întrevederi în marja Adunării Generale a ONU, Borrell i-a spus lui Wang că europenii se aşteaptă ca Beijingul să-şi utilizeze influenţa pe lângă Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care provoacă o triplă criză în întreaga lume: energetică, alimentară și financiară, transmite agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.

Borrell a invocat de asemenea situaţia „precară” din jurul centralei nucleare din Zaporojie, situată în sudul Ucrainei, subliniind că un accident nuclear se poate întâmpla „în orice moment”. Modalitatea de a evita o criză nucleară trebuie discutată în mod prioritar, potrivit unui comunicat al diplomației europene.

Reuniţi de urgenţă la New York joi dimineaţă, miniştrii de Externe ai statelor membre UE au convenit să pregătească noi sancţiuni împotriva Rusiei, acestea urmând să se concretizeze în cel mai scurt timp.

Potrivit lui Borrell, noul pachet de sancţiuni este elaborat ca răspuns la decizia Moscovei cu privire la mobilizarea a 300.000 de rezervişti şi ameninţările sale cu recurgerea la arme nucleare. Noile sancțiuni ar putea viza sectorul tehnologic din Rusia și o serie de alți oficiali ruși de rang înalt.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite