UE, NATO şi SUA salută rolul Georgiei în evacuările din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evacuare din Afganistan via Aeroportul International din Tbilisi FOTO EPA-EFE
Evacuare din Afganistan via Aeroportul International din Tbilisi FOTO EPA-EFE

Uniunea Europeană (UE), NATO şi Statele Unite au transmis mulţumiri Georgiei pentru ajutorul acordat în timpul misiunilor de evacuare din Afganistan.

Conform Euractiv, trei avioane militare de transport C-17 Globemaster III au efectuat zboruri între Kabul şi Tbilisi în cadrul operaţiunilor de evacuare din Afganistan.

Circa 20 de zboruri au avut loc între cele două capitale, conducând la evacuarea a circa 2.500 de persoane.

În plus, autorităţile georgiene au asigurat un spaţiu de tranzit - cu facilităţi medicale, hrană şi alte necesităţi - pentru persoanele evacuate şi au organizat zboruri ulterioare către state membre NATO.

„Mulţumiri Georgiei pentru rolul său în facilitarea evacuării a mii de oameni din Kabul, afgani aflaţi în pericol şi cetăţeni ai ţărilor aliate şi partenere. Centrul de tranzit regional de pe Aeroportul Internaţional Tbilisi a jucat un rol important. Georgia continuă să fie un partener-cheie pentru NATO”, a declarat pentru euractiv.com adjunctul purtătorului de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice Piers Cazalet.

UE şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Georgia prin intermediul ambasadorului Carl Hartzell: „Mulţumim Georgiei pentru suportul tău puternic în cadrul evacuărilor din Kabul, ceea ce a permis statelor membre UE să tranziteze rapid şi în siguranţă via aeroportul din Tbilisi”.

SUA sunt „extrem de recunoscătoare” faţă de Georgia şi alte ţări pentru asistenţa acordată în cadrul eforturilor de evacuare din Afganistan, a reacţionat, într-un comunicat, subsecretarul de stat pentru Afaceri Politice Victoria Nuland.

Ambasadorul Georgiei la UE, Vahtang Maharoblişvili, a declarat pentru EURACTIV că ţara sa este „obligată moral să fie alături de aliaţii săi europeni şi americani în vremuri dificile”.

Georgia, o fostă republică sovietică din Caucaz, depune eforturi de apropiere şi aderare la UE şi NATO în tentativa de a îndepărta ameninţarea rusă. Tbilisi şi Moscova au fost angrenate într-un scurt conflict armat în august 2008, încheiat cu recunoaşterea Osetiei de Sud ca entitate statală de către Rusia. Osetia de Sud este una dintre cele trei regiuni ale Georgiei în care Rusia încurajează separatismul.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite