Tzahal a ucis două femei în interiorul bisericii din Gaza. Protest al Patriarhiei Latine a Ierusalimului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un lunetist al Forțelor de Apărare Israeliene (FDI) a împușcat mortal sâmbătă, 16 decembrie, două femei în interiorul Parohiei Sfânta Familie din Gaza, potrivit Patriarhiei Latine din Ierusalim, care supraveghează bisericile catolice din Cipru, Iordania, Israel, Gaza și Cisiordania, informează CNN.

Biserica Sfintei Familii din Gaza Foto Profimedia (arhivă)
Biserica Sfintei Familii din Gaza Foto Profimedia (arhivă)

„În jurul prânzului de astăzi (duminică 17 decembrie n.r)... un lunetist al IDF a ucis două femei creștine în parohia Sfânta Familie din Gaza, unde majoritatea familiilor creștine s-au refugiat de la începutul războiului”, a spus patriarhia într-o declarație publicată atât în ​​engleză, cât și în arabă.

„Nahida și fiica ei Samar au fost împușcate și ucise în timp ce mergeau spre Mănăstirea Surorii. Una a fost ucisă în timp ce încerca să o ducă pe cealaltă în siguranță”, se mai spune în declarație.

Majoritatea familiilor creștine din Gaza s-au refugiat în interiorul parohiei de la începutul războiului, a precizat patriarhatul într-o declarație.

Cele două femei, descrise ca fiind mamă și fiică, se îndreptau spre Mănăstirea Surorilor, a precizat patriarhia. "Una dintre ele a fost ucisă în timp ce încerca să o ducă pe cealaltă în siguranță", a adăugat acesta.

Alte șapte persoane au fost, de asemenea, împușcate și rănite în atac.

"Nu a fost dat niciun avertisment, nu a fost făcută nicio notificare", a continuat declarația.

"Au fost împușcați cu sânge rece în interiorul incintei parohiei, unde nu există beligeranți".

Patriarhia Latină a Ierusalimului a declarat că tancurile FDI au vizat și Mănăstirea Surorilor Maicii Tereza, care adăpostește 54 de persoane cu dizabilități și care face parte din incinta bisericii. Generatorul clădirii, singura sursă actuală de electricitate a acesteia, precum și resursele de combustibil, panourile solare și rezervoarele de apă au fost, de asemenea, distruse.

Rachetele FDI au făcut mănăstirea "nelocuibilă", se arată în comunicat.

„Cele 54 de persoane cu dizabilități sunt în prezent strămutate și nu au acces la aparatele respiratorii de care unele dintre ele au nevoie pentru a supraviețui”, a adăugat acesta.

Potrivit agenției de presă a Vaticanului, loviturile au rănit trei persoane.

„Nu putem decât să exprimăm că nu înțelegem cum ar putea fi efectuat un astfel de atac, cu atât mai mult cu cât întreaga biserică se pregătește de Crăciun”, a spus patriarhia.

În urma incidentului, un membru al parlamentului britanic al Partidului Liberal Democrat a dezvăluit că familia ei se numără printre cei care se adăpostesc în biserica catolică.

Sâmbătă, vorbind la BBC, deputata Layla Moran a spus că familia ei nu are acces la hrană sau apă și că este „la câteva zile distanță de a muri”.

Pe 15 decembrie, Moran a declarat că au fost "câteva zile oribile", într-o postare pe X. Ea a adăugat că familia ei a povestit că a auzit focuri de armă în interiorul complexului și că "un om de serviciu și portarul au fost împușcați, iar cadavrele lor zac afară fără să fie ridicate".

Șeful diplomației italiene, Antonio Tajani, a lansat „un apel din inimă către guvernul și armata israeliană pentru a proteja locurile de cult creștine”.

„Nu acolo se ascund teroriștii Hamas”, a spus el pe X, fostul Twitter.

Solicitată să comenteze, armata israeliană a declarat că analizează incidentul, care a avut loc în incinta singurei biserici catolice din Fâșia Gaza, scrie Times of Israel.

IDF respinge afirmația că a vizat singura biserică catolică din Gaza

Forțele de Apărare Israelului (IDF) au respins duminică afirmația conform căreia ar fi vizat o parohie catolică din Fâșia Gaza, după ce patriarhul latin al Ierusalimului a afirmat că o femeie creștină în vârstă și fiica ei au fost împușcate mortal, sâmbătă, de un lunetist israelian pe terenul Parohiei Sfânta Familie.

Subliniind că IDF „nu vizează civili, indiferent de religia lor”, armata a declarat pentru AFP că a fost contactată sâmbătă de reprezentanții bisericii în legătură cu un incident în Parohia Sfânta Familie, dar „nu există rapoarte privind o lovitură asupra bisericii, nici civili răniți sau uciși nu au fost raportați.”

"O analiză a constatărilor operaționale ale IDF susține acest lucru", a adăugat Tzahal. "IDF analizează cu cea mai mare seriozitate afirmațiile privind afectarea unor situri sensibile - în special biserici - având în vedere că comunitățile creștine sunt un grup minoritar în Orientul Mijlociu."

Papa Francisc a reacționat duminică la presupusul atac, în care a spus că „civilii neînarmați” au fost vizați de împușcături și bombardamente.

"Continui să primesc vești foarte grave și triste despre Gaza", a spus papa la finalul rugăciunii Angelus. "O mamă și fiica ei... au fost ucise și alte persoane au fost rănite de atacatori.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite