Turcii din străinătate au început să voteze la referendumul lui Erdogan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestaţie de susţinere a referendumului iniţiat de Recep Tayyip Erdogan FOTO pri.org
Manifestaţie de susţinere a referendumului iniţiat de Recep Tayyip Erdogan FOTO pri.org

Cetăţenii turci care trăiesc în străinătate au început să voteze în referendumul de la 16 aprilie dinTurcia vizând înlocuirea sistemului parlamentar cu un sistem prezidenţial prin modificarea Constituţiei.

Votarea a început luni, pe aeroporturi şi la frontieră, dar şi în misiuni diplomatice turce din unele ţări europene, transmit agenţiile internaţionale de presă, citate de news.ro.

Modificările propuse de Guvernul islamo-conservator turc vizează să acorde puteri executive preşedinţiei şi să desfiinţeze postul de premier.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care îşi doreşte de mult timp aceste modificări, insistă că o preşedinţie mai puternică va conduce la mai multă preosperitate.

Însă unii critici se tem că aceste modificări vor concentra prea multă putere în mâna preşedintelui, fără să prevadă totodată un mecanism care să echilibreze puterile în stat.

Aproape trei milioane de expatriaţi turci au drept de vot, dintre care aproape jumătate trăiesc în Germania.

Potrivit DPA, 1,4 milioane de turci cu drept de vot trăiesc în Germania, iar tensiuni au apărut între Berlin şi Ankara după ce oficiali germani au împiedicat evenimente de campanie la care urmau să ia parte miniştri din cadrul Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator), al lui Erdogan.

Ei vor putea să-şi exprime opţiunea începând de luni şi până pe 9 aprilie, în consulatele turce de la Berlin, Hamburg, Hanovra, Frankfurt, Koln, Dusseldorf, Muenster, Karlsruhe şi Mainz, dar şi în alte patru secţii de votare deschise în acest scop.

Turcii din Germania reprezintă o componentă demografică importantă pentru Erdogan, a cărui tabără, care susţine modificările, depune eforturi să se menţină în avans în ţară.

În alegerile parlamentare din 2015, 60% dintre turcii care trăiesc în Germania au votat cu AKP - cu aproximativ zece puncte procentuale mai mulţi decât în Turcia

Membri ai diasporei turce din Austria, Elveţia, Danemarca şi Franţa îşi pot exprima opţiunile, de asemenra, timp de două săptămâni.

În Turcia, referendumul cu privire la modificarea Constituţiei este programat pe 16 aprilie.

Cincizeci şi unu la sută dintre turcii cu drept de vot vor spune „NU“ la referendumul din Turcia, potrivit unui sondaj publicat astăzi şi citat de Agerpres.

Sondajul, realizat de compania Sonar pe un eşantion de 5.000 de persoane, coincide din punct de vedere al rezultatelor cu un altul, dat publicităţii duminică, care stabilea la 51,2% procentul celor care se vor opune intenţiei lui Erdogan de a aduce schimbări Constituţiei pentru a-şi consolida puterea.

Pe ansamblu, în ultimele luni a crescut numărul persoanelor care susţin modificarea Constituţiei. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite