Turcia va lansa o nouă misiune militară împotriva kurzilor din Siria. Americanii, îngrijoraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia va lansa o nouă misiune militară în nordul Siriei, în câteva zile, ce va viza luptătorii miliţiei kurde, care sunt susţinuţi de trupe americane, la est de Eufrat, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, miercuri, potrivit Reuters.

Ankara şi Washingtonul au fost de mult timp în dezacord în ceea ce priveşte Siria, unde Statele Unite au susţinut miliţia kurdă YPG (Unităţile de Apărare a Poporului) în lupta împotriva insurgenţilor Statului Islamic.

Turcia spune că YPG este o organizaţie teroristă şi o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), declarat ilegal, care poartă un război de gherilă în sud-estul Turciei de 34 de ani.

Turcia deja a intervenit pentru a „curăţa” teritoriul de la vest de Eufrat de luptătorii YPG, în campanii militare desfăşurate în ultimii doi ani, însă până acum nu a intervenit şi la est de râu, parţial pentru a evita o confruntare directă cu forţele americane.

Însă răbdarea lui Erdogan faţă de SUA, în ceea ce priveşte Siria-în particular o înţelegere pentru a îndepărta YPG-ul din oraşul Manbij, chiar la vest de Eufrat-pare că scade.

„Vom începe operaţiunea pentru a elibera estul Eufratului de teroriştii separatişti în câteva zile. Ţintele noastre nu sunt niciodată soldaţii SUA,” a menţionat Erdogan într-un discurs la un summit privind industria de Apărare, ţinut la Ankara.

„Acest pas va deschide calea spre o soluţie politică şi pentru o cooperare mai sănătoasă.”

Turcia şi-a manifestat nemulţumirea în numeroase rânduri în legătură cu ceea ce spune că sunt întârzieri în implementarea înţelegerii privind oraşul Manbij, subliniind, luna trecută, că acordul ar trebui îndeplinit până la sfârşitul anului.

Un oficial american a declarat, sub anonimat, că reacţiile şi comentariile lui Erdogan au stârnit îngrijorare la Pentagon, existând teama că lupta împotriva militanţilor Statului Islamic ar putea fi afectată.

Oficialul a spus că există temeri că o operaţiune turcă ar putea să le distragă atenţia luptătorilor kurzi YPG de la regiunea  Văii fluviului Eufrat.

În martie, o altă ofensivă a turcilor împotriva YPG a afectat lupta împotriva ISIS şi a dus la o „pauză operaţională” în estul Siriei. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite